Între politică şi artă – Momente inedite la Festivalul de la Cannes

463

P1070538Festivalul de la Cannes ne va rămâne în amintire eventual pentru filmele vizionate, pentru actorii decernaţi, sau pentru festivităţile trăite. Însă cu siguranţa cea dea 63-a ediţie, care s-a încheiat duminică, pe 23 mai ne va rămâne în amintire prin momentele inedite, reale, neplanificate şi curajoase. Politica intră în Palais.

Astfel nu vom uita apelul lui Juliette Binoche şi al întregii echipe din filmul „Copie conforme”, al iranianului Abbas Kiarostami, apel adresat regimului iranian, de al elibera pe Jafar Panahi, invitat la Festival de Cannes, scenarist, regizor iranian de renume internaţională, (de la care Kiarostami a învăţat) din penitenciarul din Teheran în care petrecuse ultimele două luni. Acest apel, atât la conferinţa de presă, cât şi la discursul de mulţumire al actriţei duminica trecută, când i-a fost decernat premiul pentru interpretare feminină, s-a soldat cu succes.

De câteva zile Jafar Panahi se află în libertate. E o libertate temporară după plata cauţiunii, până începe procesul, în care este acuzat de agitaţie politică pe baza proiectării unui film (deci pe baza unui film inexistent).

P1070521Acuzaţii la adresa Guvernului italian

Un alt moment care se abate de la planning-ul unui decernări de premii standard a fost provocat de către actorul italian Elio Germano. Când i s-a înmânat premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în filmul „La Nostra Vita” al lui Daniele Luchetti, de către actriţa Diane Krüger (premiu pe care l-a împărţit cu actorul spaniol Javier Bardem pentru „Biutiful”, în regia lui Alejandro Gonzalez Inarritu – o noutate introdusă de Tim Burton: pentru prima oară sunt decernaţi doi actori), l-a dedicat italienilor. Cu această ocazie, a acuzat Guvernul Italian de a nu sprijini, ci dimpotrivă de a critica industria de film italiană. Este posibil ca Elio Germano să se refere la boicotul iniţial al ministrului italian de cultură, Sandro Bondi, şi refuzul acestuia de a onora invitaţia Festivalului pe motivul alegerii filmului „Draquila – L’Italia che trema“ de Sabina Guzzanti, de către organizatori. În acest film Berlusconi este criticat pentru comportamentul său în oraşul Aquila după cutremur.

P1070546Moment inedit la Cannes

Până acum Cannes era, faţă de Berlin, locul îndeplinirii artistice, fără implicaţie politică. Dar iată că în acest an totul s-a schimbat, cărţile de joc au fost regrupate. Cel mai polemizat film în concurs reprezintă Franţa. Este vorba despre „Hors la loi”, de Rachid Bouchareb, născut la Paris, fiu de algerieni. Filmul redă masacrul de pe 8 mai 1945, când armata franceză a ucis demonstranţii algerieni, care revendicau separarea de “la grande patrie”. Un comitet omenos sponsorizat de politicienii de dreapta, având denumirea „Pentru adevărul istoric”, a organizat o manifestaţie împotriva filmului. În ziua prezentării peliculei, toată lumea care avea bilet la film a fost controlată, iar în oraş erau poliţişti peste tot şi convoaie întregi de dube ale poliţiei. Un moment inedit la Cannes, chiar şi pentru locuitorii orăşelului Cannes.

Palme d’Or câştigat de tailandezi

În acest an, premiul Palme d’Or i-a revenit realizatorului tailandez Apichatpong Weerasethakul pentru filmul „Lung Boonmee Raluek Chat – Uncle Boonmee who can Recall his Past Lives”. Este un film poetic, în care protagonistul întâlneşte fantomele fiului şi soţiei decedaţi. Premiul i-a fost înmanat de către actriţa franceză Charlotte Gainsbourg, protagonista filmului de închidere, „The Tree”. Ei i s-a decernat, în 2009, premiul pentru interpretare feminină pentru rolul din filmul “Antichrist”, al danezului Lars Van Trier. “This Palme is very important for the history of Thailand and the Thai people” (Premiul Palme d’Or este foarte important pentru istoria Tailandei şi pentru tailandezi), a anunţat regizorul. Apoi le-a mulţumit părinţilor săi, care de mic l-au dus la cinema, dar şi spiritelor şi fantomelor din Tailanda, care i-au permis să ajungă atât de departe.

Francezii, premiaţi

Marele premiu i-a fost acordat francezului Xavier Beauvois, de către însăşi Salma Hayek, pentru filmul „Des Hommes et des dieux”, omagiu adus celor opt călugări creştini de la mânăstirea Tibhirine din Algeria. Filmul redă ultimele zile din viata călugărilor.

Premiul pentru regie a fost câştigat de actorul francez Mathieu Amalric pentru regizarea filmului „Tournée”, în care interpretează şi personajul principal.

Alice Kanterian, Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here