Înţepăturile de ţânţari

693

tantarŢânţarii sunt cunoscuţi drept insecte care pot răspândi boli prin intermediul sângelui de la o persoană la alta. Ţânţarii nu reprezentau o mare problemă, dacă nu exista nevoia de sânge a femelelor ţânţar.

Masculii, dar uneori şi femelele, se hrănesc din nectarul oferit de plante, însă acestea din urmă au nevoie şi de sânge datorită proteinelor regăsite în acesta, cu ajutorul cărora ele îşi maturează ouăle. Atunci când femela ţânţar ne înţeapă şi perforează pielea, ea ne injectează şi saliva sa, care conţine enzime digestive şi anticoagulanţi.

La prima înţepătură, nu va exista nicio reacţie, însă începând cu următoarele, persoana respectivă devine sensibilă la proteinele străine, iar după 24 de ore apar bubiţe roşii, mici şi mâncărimi la nivelul pielii în zona respectivă. În cazul în care înţepătura este localizată la nivelul feţei, aceasta poate duce la umflarea zonei respective.

Înţepăturile de ţânţari sunt des întâlnite pe perioada de vară, în special în rândul copiilor.

Ţânţarii sunt mai activi în timpul nopţii, iar faptul că „victimele” sale sunt în repaus reprezintă un mare avantaj pentru aceştia.

Prevenirea înţepăturilor de ţânţari se poate realiza prin următoarele metode:

– aplică loţiunea anti-ţânţari pe pielea expusă, poţi folosi spray-ul anti-ţânţari şi pe haine. Majoritatea loţiunilor anti-ţânţari sunt recomandate copiilor de peste 2 ani. Noile loţiuni care sunt şi mai eficiente conţin picaridin şi ulei de eucalipt de lămâie.

– este recomandat ca la geamuri să îţi pui plasă specială pentru insecte pentru a proteja întreaga casă, iar pentru extraprotejarea copiilor poţi folosi o plasă în jurul patului sau a căruciorului (în cazul în care ieşiţi seara la plimbare).

– ţânţarii sunt atraşi de lucruri similare nectarului sau pielii. Dacă ieşi cu copilul tău afară, este indicat să îl îmbraci cu o bluză cu mânecă lungă şi pantaloni lungi pentru o mai bună profilaxie împotriva înţepăturilor de ţânţar.

– evită îmbrăcămintea deschisă la culoare sau înflorată. Kaki, bej şi oliv sunt câteva dintre culorile care nu reprezintă niciun interes pentru ţânţari.

– ei sunt atraşi de anumite odorizante. Evită pe cât posibil să foloseşti în această perioadă săpunuri, loţiuni sau şampoane mult prea parfumate.

– toată lumea are nevoie de potasiu, însă consumul alimentelor bogate în potasiu îi va atrage pe ţânţari cu siguranţă. Pentru că ţânţarii sunt atraşi de potasiu, încearcă să eviţi: fasolea, bananele, ciocolata, pepenele galben, laptele, untul de arahide, cartofii, morcovii cruzi, roşiile sau iaurtul.

Când ţânţarii vă trimit direct la spital:

De obicei, muşcăturile de ţânţar nu vă pun sănătatea în pericol, ci doar sunt extrem de deranjante. Însă se poate ajunge la situaţii delicate dacă ţânţarul reuşeşte să vă înţepe în limbă, deoarece aceasta se poate umfla extrem de tare ajungându-se la imposibilitatea de a respira.

De aceea, în acest caz e de preferat să mergeţi la spital. De asemenea, înţepătura la nivelul globilor oculari poate provoca infecţii, unele chiar severe.

Un alt caz în care se impune să ajungeţi la spital este reacţia alergică la aceste înţepături. Dacă acestea provoacă dificultăţi de a înghiţi sau de a respira e necesar să apelaţi la serviciile de urgenţă pentru că poate fi vorba de o reacţie alergică severă.

Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here