Instituţiile de cultură locale, bâlci şi dispută

487

culturaCâmp de bătălie au fost, în ultimele zile, instituţiile de cultură din judeţul Gorj. Asta, din cauza luptei pe funcţii care a învrăjbit, la propriu, oamenii de cultură de la noi, războiul pentru şefia instituţiilor aducând

în atenţia publicului mai multe nume. Unii concurenţi au ieşit însă din joc încă de la prima rundă, dosarele lor fiind respinse pentru lipsa de experienţă, în timp ce alţii încă mai aşteaptă rezultatele. Unele directive în privinţa câştigătorilor, se pare că au fost trasate încă de la început, cel puţin aşa se vehiculează în mediul cultural al Gorjului.

Finalizarea mandatelor unora dintre directorii instituţiilor de cultură gorjene şi, scoaterea posturilor rămase libere la concurs au trezit din somnolenţă mai mulţi gorjeni cu sau fără apartenenţă politică. Pentru conducerea Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” au plecat spre „start” trei persoane. Scriitorul Andrei Novac, nu a ajuns însă la linia de start, dosarul său fiind respins pentru lipsa de alexandra andreiexperienţă. Cele două candidate rămase, Alexandra Andrei, la momentul respectiv (încă directorul bibliotecii) şi Olimpia Bratu, fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Gorj, au continuat lupta. În urma notelor date de comisia de evaluare proiectelor de management, fosta şefă de la DJCCPCN avea un avantaj de aproape două puncte. Pentru că nota primită, puţin peste 7, i s-a părut umilitoare Alexandrei Andrei, cea care conduce de ani de zile destinele Bibliotecii Judeţene, şi nu într-un mod defectuos, aceasta a decis să nu mai participe la interviul care a avut loc în urmă cu câteva zile. Aşa se face că Olimpia Bratu este la un pas de a fi numită director la această instituţie.
Bratu, între Bibliotecă şi Direcţia pentru Cultură
Ironia sorţii, însă, face ca Bratu să fie pusă într-o situaţie fără precedent din care nu ştie cum va ieşi. În urma schimbării sale din funcţia de director al DJCCPCN Gorj, fiind înlocuită de Pompiliu Ciolacu Junior, Olimpia Bratu a acţionat în instanţă, spunând că a fost schimbată într-un mod abuziv. Aşa se face că, joi, Ciolacu Junior a primit, prin fax, o înştiinţare oficială potrivit căreia nu mai ocupă funcţia de conducere. „Am primit hârtia şi mi-am reluat activitatea la Palatul Copiilor, unde aveam catedra rezervată până la finalizarea mandatului”, a declarat fostul director al DJCCPCN Gorj. Acesta a spus că se aştepta la ceva de acest gen, fiind vorba despre o hotărâre judecătorească dar că lucrurile nu vor rămâne aşa. „Voi acţiona şi eu în instanţă şi lucrurile vor reveni la normal. A fost greu să facem ceva la direcţie dar nu a fost imposibil”, a mai spus Ciolacu Junior, care crede că greşeala Olimpiei Bratu este aceea că nu a înţeles faptul că fiecare guvernare vine cu oamenii săi. „Dacă va veni PSD-ul la putere vom fi şi noi înlocuiţi şi, într-un fel, e normal. Fiecare îşi pune oamenii lui, să ştie pe cine trage la răspundere şi cu cine colaborează. Aşa, dacă trebuie să lucreze cineva cu oamenii din altă parte, mereu le va căuta nod în papură şi nu se va mai alege nimic”, a completat acesta. Prin urmare, din nou director al DJCCPCN Gorj, Bratu este şi la un pas de a obţine şefia bibliotecii. „Nu ştiu ce voi face, nu ştiu încă ce voi alege. Mai am timp să mă gândesc. Momentan sunt director la Direcţia pentru Cultură, încă nu sunt şi la Bibliotecă. Doar am trecut de o a doua etapă, aştept să mi se confirme şi apoi voi lua o hotărâre”, a declarat Bratu.
Gârbaciu: „Voi merge până în pânzele albe”
Apele nu sunt tocmai limpezi nici pe la alte instituţii. Şcoala Populară de Artă se află într-o situaţie ingrată. Singurul care a întrunit condiţiile de participare la obţinerea funcţiei de director este cel care a ocupat de cinci ani încoace acest post şi anume Viorel Gârbaciu. Acesta a primit o notă prea mică pentru a ajunge la proba de interviu şi pentru a-şi putea menţine postul. Omul de cultură, este hotărât să lupte atât cât va fi nevoie pentru a demonstra tuturor că nota primită nu a fost, nici pe departe, cea meritată. Prim urmare, după depunerea contestaţiei, este aşteptat, rezultatul oferit până la finalul acestei luni, de comisia de contestaţii. Aceasta este formată din Marian Negrescu – directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu şi Iulian Malea, referend în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, preşedintele comisiei fiind Radu Angheloiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj. „Voi merge până în pânzele albe. Cât de departe va fi nevoie pentru a demonstra că nu este posibil ca, ION CEPOIdupă o viaţă întreagă de activitate culturală, să fiu batjocorit în aşa fel. Şi mai ales nu este posibil ca un om de cultură să fie evaluat de cineva care nu are nici cea mai mică legătură cu acest domeniu”, a spus Gârbaciu, făcând referire la componenţa comisiei de evaluare, pe care, de asemenea, a contestat-o.
Porumbel, ţinut în braţe de Consiliul Judeţean?!
Singurii care au rămas în funcţie sunt directorul Centrului pentru Conservarea şi pomovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ion Cepoi şi directorul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”,Gheorghe Porumbel. Acesta din urmă a obţinut cea mai mare notă la evaluare, gurile rele spunând, însă, că acest lucru nu se datorează competenţelor sale manageriale. Aşa se face că se vorbeşte pe la colţuri că păstrarea lui Porumbel în funcţie este mai mult decât oportună, acesta slujindu-şi aşa cum trebuie mai marii.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here