Inspectorii de muncă au descins printre angajatori

437

Şi la final de an, inspectorii de muncă gorjeni nu slăbesc deloc seria verificărilor săptămânale efectuate la angajatorii din judeţ. Astfel, inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat 36 de controale din care 35 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare ce a cuprins şi un control de noapte. În urma acestora, au fost depistaţi doi angajatori din Târgu-Jiu şi Rovinari care prestau activitate cu două persoane fără forme legale de angajare. În consecinţă, au fost aplicate două sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 20.000 de lei. Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate în domeniul jocurilor de noroc.
“Au fost aplicate în total amenzi la nouă angajatori, în valoare de 37.500 de lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii; neînmânarea către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal şi la munca de noapte”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au efectuat 28 de controale pentru respectarea prevederilor legale în acest domeniu, fiind depistate neconformităţi la 29 de angajatori, cărora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă de 31.500 de lei. Principalele nereguli pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, evaluarea riscurilor necorespunzătoare, neasigurarea măsurilor necesare pentru acordarea primului ajutor, semnalizarea incompletă a pericolelor.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here