Inscripție medievală valoroasă, descoperită la Brașov! Un profesor din Gorj descifrează textul bucății de plumb

2160

În patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Brașov se află, de câțiva ani, o inscripție pe foaie de plumb cu dimensiunile de 30,1/2,1/1,3 cm. Această inscripție a fost descoperită în zona Drumul Poienii din Brașov, de o persoană căreia i se protejează, deocamdată, identitatea. Persoana în cauză a oferit inscripția instituției de cultură care a restaurat-o, inițial fiind sub formă de sul, iar restauratorul George Iacobeanu a restaurat-o evitând distrugerea textului. Un profesor din Gorj a studiat deja textul în materialul original și îl va traduce, lucru confirmat de reprezentanții muzeului brașovean.

O inscripție ca cea existentă la Brașov nu există în Gorj, fiind o raritate la nivel național. Există o singură lucrare similară depistată la Mehedinți; în restul țării nu sunt lucrări asemănătoare. Inscripția are valoare deoarece este foarte veche, traducătorul lucrând la datarea textului. Profesorul din Gorj, Cosmin Vilău, spune că după firma literelor și particularităților gramaticale va data textul, marja de eroare fiind de doar 50 de ani. Pe baza unor comparații, slavistul a reușit deja să reconstituie câteva cuvinte șterse din text.
Slavistul de la Gorj confirmă astfel că lucrează la această descoperire, constatările făcute fiind o motivare în plus de a duce lucrarea până la capăt, întrucât inscripția este rară și are o deosebită valoare istorică și lingvistică. Deocamdată, inscripția nu este expusă publicului, dar reprezentanții muzeului fac eforturi că ea sa fie clasificată, datată și tradusă. Totul depinde acum de evaluările specialistului de la Gorj. Cosmin Vilău este slavist din 2003. Acesta este doctor în Filologie și a mai tradus texte vechi, însă de pe hârtie, nu pe material tare cum este în acest caz, fiind și pentru el o provocare. La aceasta oră nu mai exista paleografi și epigrafiști la nivelul țării pentru a realiza astfel de lucrări de o mare complexitate. Odată tradusă și datată, inscripția muzeului din Brașov va fi evaluată de către reprezentanții Ministerului Culturii, fiind, cu siguranță, de o mare valoare pentru patrimoniul național românesc.
A.STOICA

După operațiunea de restaurare, dimensiunile bunului cultural cu numărul de inventar 2568 I.M. sunt următoarele: lungime: 30,1 cm; lățime: 2,1 cm maxim – 1,3 cm minim; grosime: sub 1 mm. Atașăm foto cu piesa istorică la momentul descoperirii și după procesul de restaurare. După cum puteți observa din imagini, bunul cultural a fost restaurat extraordinar de către restauratorul muzeului nostru, domnul George Iacobeanu.
Având în vedere prevederile Regulamentului nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), în acest moment nu vă putem oferi numele persoanei care a făcut descoperirea. Însă, vă asigurăm că vom face demersuri pentru a informa persoana în cauză despre interesul Dvs. și de a obține acordul acesteia, iar la momentul obținerii răspunsului, fie negativ, fie pozitiv, vi-l vom trimite. De asemenea, deși avem o primă variantă de traducere a inscripției, nu vă putem pune la dispoziție traducerea deoarece instituția noastră nu are o relație contractuală cu autorul și deși acesta a beneficiat de sprijinul nostru, chiar de o colaborare foarte apropiată cu domnul arheolog Florin Moței, angajatul desemnat să se ocupe de cercetarea piesei istorice, considerăm că traducerea, nefiind publicată de către autor, intră sub protecția drepturilor de proprietate intelectuală. Însă, vă putem pune la dispoziție datele de contact ale traducătorului, respectiv ale domnului prof. Vilău Cosmin, care, întâmplător, este chiar din Târgu-Jiu: cosmin.vilau@yahoo.com
Muzeul Județean de Istorie Brașov

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here