Ingrediente dăunătoare care pot pune viaţa în pericol

150

ingredienteDin ce în ce mai mult ne dorim să consumăm alimente proaspete şi naturale şi mai puţin produse procesate, acest lucru fiind cam greu de realizat dacă e să ţinem cont de zahărul şi sarea pentru consum, de pâinea pe care o mâncăm zilnic, lactatele şi brânzeturile degresate, etc.

Însă nu toate produsele procesate sunt periculoase, dar sunt şi multe alimente care conţin ingrediente destul de periculoase, care pot duce la boli cronice dacă sunt consumate în exces. De obicei, aceste produse alimentare sunt însoţite de etichete pe care sunt menţionate cantităţile produselor folosite, dar ar trebui şi o atenţionare, ca în cazul ţigărilor comercializate, a se preciza şi riscurilor pentru sănătate. E bine să fim mai atenţi când achiziţionăm un produs şi mai bine informaţi, pentru a evita cât de cât pericolele pe care le pot avea anumite alimente. De preferat ar fi să consumăm acele produse care au cât mai puţine ingrediente şi nu unul cu o listă interminabilă, astfel încât să fim siguri că alimentul respectiv este cât mai natural, mai puţin procesat şi nu un amestec de substanţe care mai de care mai pompos denumite. Legat de aceste denumiri mai neobişnuite ale unor ingrediente din alimente, dacă acestea sunt în număr prea mare pe etichetă este foarte probabil că produsul respectiv este aproape artificial şi mai bine nu îl mai cumpărăm deloc decât să regretăm mai târziu.

Iată o listă cu câteva ingrediente periculoase din compoziţia alimentelor procesate şi care ne pot pune în pericol sănătatea:

– Coloranţii artificiali sunt periculoşi şi pot declanşa o serie de factori precum: oboseală, durerile de cap şi chiar alergii;

– Aromatizanţii identic naturali sunt de asemenea periculoşi, mai ales dacă provin din gama ingredientelor ieftine. Pot declanşa alergii diverse şi chiar probleme la nivel glandular;

– Îndulcitorii artificiali sunt la fel de periculoşi în special dacă se consumă în mod frecvent, putând dezvolta celulele cancerigene;

– Conservanţii alimentari pe bază de benzoat duc la creşterea tumorilor, declanşează alergii şi afectează sistemul digestiv;

– Îndulcitorii pe bază de fructoză sunt foarte periculoşi, ne pot îmbolnăvi de diabet, afectează sistemul circulator şi pot duce la creşterea greutăţii;

– Glutamatul de monosodiu este un ingredient care se întâlneşte în compoziţia chipsurilor, supelor instant sau concentratelor de legume şi carne, fiind foarte utilizat şi datorită gustului plăcut. Dacă este consumat în cantităţi prea mari şi foarte des poate afecta ficatul şi sistemul digestiv;

– Uleiurile hidrogenate şi cele parţial hidrogenate au în compoziţie ingrediente periculoase ce afectează nivelul colesterolului din sânge şi afectează sistemul circulator.

Cristina RĂSCOL

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here