Înfrângere cu aplauze la despărțire

606

Energia s-a despărțit de antrenorul Antonis Constantinides cu o înfrângere, a doua stagională în fața celor de la Dinamo. Tehnicianul cipriot merge în Kosovo, în vreme ce Energia va continua lupta pentru play-off cu un interimat al lui Diamantakos.

Meciul cu care Antonis Constantinides a încheiat prima sa colaborare cu Energia a fost unul de poveste, cu două reprize de prelungiri, cu răsturnări de situație și cu un final nefericit pentru gorjeni. Dinamo s-a impus cu 96-93 la Târgu-Jiu după ce câștigase și în partida din turul sezonului regulat.
Circa 400 de iubitori ai baschetului au luat cu asalt micuța sală care devine casa Energiei pentru cel puțin un an cu gândul de a fi alături de Antonis Constantinides la jocul care consfințea despărțirea de echipa târgujiană. Prezentarea jucătorilor a trecut în plan secund, aplauzele au fost generoase doar atunci când crainicul sălii l-a anunțat pe Antonis Constantinides. În vreme ce acesta îi amintea realizările de pe banca Energiei, fanii au afișat un banner prin care-i spuneau celui care deja este fost antrenor al echipei că el va face mereu parte din familia lor, a fanilor Energiei. Toată lumea, fani și jucători, doreau ca la final victoria să fie a Energiei și să-i fie dedicată tehnicianului, însă lucrurile nu au stat așa, deși șansele au surâs deseori echipei gorjene. Aceasta a condus în startul jocului, dar finalul primului sfert a fost al oaspeților, care au descoperit că nu este greu să-i marchezi Energiei de la distanță și au făcut-o de câteva ori distanțându-se, scor 18-22 la capătul primelor 10 minute de joc. Sferturile 2 și 3 au fost echilibrate, după ce Dinamo s-a distanțat la 11 puncte în debutul sfertului secund Energia a revenit și înaintea sfertului patru era la doar o posesie în spatele oaspeților, scor 55-58. Finalul a fost încins, Energia a preluat conducerea și a avut șansa de a câștiga meciul după ce Guțoaia a transformat două libere ducând scorul la 75-72 când mai erau 11 secunde de joc. Sulovic a realizat un three-point-play egalând, dar Energia a avut în continuare posibilitatea de a închide jocul, Radosavljevic fiind trimis la linia de fault. Sârbul a confirmat că este una dintre pariurile pierdute de gorjeni în acest sezon ratând ambele aruncări, iar meciul a intrat în primul overtime.

Noi șanse irosite în prelungiri
Energia a început prelungirile rău, a revenit apoi de la 75-79 și a condus cu 81-79, a fost egalată și Diggs a ratat oportunitatea de a oferi posibilitatea despărțirii de antrenorul care l-a adus la Târgu-Jiu cu un succes, astfel că a urmat un nou overtime. Aici situația s-a inversat, Energia a început cu dreptul a doua repriză de prelungiri, Mack a marcat cinci puncte consecutive și a făcut ca tabela să arate 86-81 și suporterii să spere la succesul mult dorit. Dinamo nu a cedat și au preluat conducerea, 86-88. Mack a ratat una dintre liberele obținute, Sulovic a înscris de trei puncte și Dinamo conducea din nou, scor 87-91. Mack și Troupe au scos din joben două aruncări din spatele semicercului și mirajul victoriei era din nou în tabăra gorjeană, scor 93-91 cu 45 de secunde înainte de final. Sutalo a venit apoi si el cu o reușită de la mare distanță, Mack a ratat și Balaban a dus scorul la 93-96 cu șase secunde înaintea ultimei sirene. Porter Troupe a avut șansa ultimului atac, dar s-a grăbit, a aruncat nepregătit și astfel s-a scris istoria ultimului meci în care Energia l-a avut pe bancă pe Antonis Constantinides.

despartire„Acest club mi-a oferit mai mult decât i-am oferit eu”
Antrenorul Antonis Constantinides nu a dorit să comenteze meciul pe care Energia l-a pierdut și a vrut să-și valorifice timpul și cuvintele ultimei conferințe mulțumind pentru șansa pe care echipa gorjeană i-a oferit-o: „Ca o ironie, am început cu o înfrângere și am terminat cu o înfrângere… A fost o zi foarte dificilă pentru mine. Fanii, cu ce au arătat la începutul meciului, au făcut-o și mai grea. Vreau din suflet să le mulțumesc tuturor celor de aici, din Târgu Jiu. Nu a fost doar un sezon și jumătate plin de succes. Acest sezon și jumătate m-a făcut să mă simt ca și cum m-am născut aici. Nu voi uita niciodată că această echipă mi-a oferit șansa să antrenez în afara granițelor țării mele. Simt că acest club mi-a oferit mai mult decât i-am oferit eu la rândul meu și de aceea va fi în sufletul meu pentru totdeauna. Vreau să mulțumesc tuturor jucătorilor cu care am lucrat în acest sezon și jumătate, localnici sau străini. Vreau să mulțumesc în special antrenorului secund Claudiu Alionescu pentru că a fost din primul moment alături de mine, de când am semnat până în acest moment, ajutându-mă în tot ceea ce am făcut. Mulțumesc celor din conducere, domnului Bădescu, domnului Cumpănașu și nu aș vrea să uit să vorbesc despre domnul Ciurel. A fost persoana care a decis ca eu să vin să antrenez aici și datorită lui am ajuns aici. Speram să fie la acest meci și să-i mulțumesc față în față, dar nu s-a putut și trebuie să-i transmit aceste mulțumiri”, a declarat Antonis Constantinides la ultima conferință de presă ca antrenor al Energiei.

constPledoarie pentru sport
Antrenorul cipriot nu a dorit să plece de la Târgu Jiu fără a face o ultimă pledoarie pentru sport și pentru susținerea financiară a activităților sportive într-un oraș care a demonstrat că merită să aibă aceste echipe, de baschet, handbal și fotbal: „Sunt o persoană care spun ceea ce simt și nu știu cine hotărește viitorul acestei echipe, dar vreau să spun două lucruri. Am văzut un oraș care iubește sportul în general, baschetul, handbalul și fotbalul. Nu putem lăsa această echipă fără suport financiar. Mă refer acum la baschet, fiind partea mea, spun că Energia, în ultimii trei ani, este cea mai de succes echipă din România. A câștigat o Cupă a României, a mers în Final Four și a terminat pe locul 3 în EuroChallenge, a terminat campionatul pe locul al treilea, acum este în ultimele 32 în FIBA Europe Cup, este în sferturile de finală ale Cupei României, cu un pas înainte de Final Four, iar dacă echipa va câștiga restanța cu CSM Oradea va fi undeva pe locurile 5-6. Subliniez ceea ce spun, Energia este una dintre cele mai de succes echipe din ultimii trei ani și trebuie să facem ceva să susținem acest club. Primul motiv este dat de fani, care iubesc sportul și trebuie să le dăm sport!”, a mai declarat Antonis Constantinides, antrenor cu care echipa gorjeană de baschet a reușit să obțină în sezonul precedent nu doar medaliile de bronz ale competiției interne, ci și locul al treilea într-o competiție europeană, bronzul din EuroChallenge obținut de Energia fiind cea mai bună performanță pentru baschetul românesc din ultimii ani.
„Vă mulțumesc foarte mult, dar nu vreau să-mi iau rămas bun pentru că în colțul sufletului meu vreau ca într-o bună zi să mă întorc. Acest gând va rămâne în mintea mea până îl voi realiza!”, Antonis Constantinides, ex-antrenor al Energiei Târgu Jiu.

Energia Târgu Jiu – Dinamo București 93-96 (18-22, 18-18, 19-18, 6-6, 12-15)
Sala „Voievod Litovoi”, Târgu Jiu, spectatori: 400
Energia: Troupe (15), Sanda, Eziukwu (8), Andrei (3), Șanta, Mack (22), Radosavljevic (7), Horne (8), Aktaș (2), Berca, Guțoaia (18), Diggs (10). Antrenor: Antonis Constantinides.
Dinamo: Sutalo (24), Orbeanu (2), Marinică, Paliciuc, Marinov (25), Babkauskas (10), Silovic (12), Corpodean (2), Balaban (6), Potcoavă, Bădulescu, Dahlman (15). Antrenor: Aleksandar Todorov.
Arbitri: Laurențiu Grigoraș, Marius Epure, Alexandru Ivan.
Cristi Constantinescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here