Infecţiile urinare netratate pot îmbolnăvi rinichii

516

infectii urinare2Pe perioada vieţii, multe femei se confruntă cu infecţia urinară, sub formă de cistită. Infecţiile urinare sunt cele mai răspândite boli şi afectează foarte multe persoane din întreaga lume, dar în special femeile.

Cistita, este cea mai des întâlnită şi este tot o infecţie urinară, reprezintă de fapt o inflamaţie a vezicii urinare care apare din cauza înmulţirii bacteriilor intestinale de tipul Escherichia coli. Aşa cum spun medicii urologi, de cele mai multe ori, persoanele care au asemenea probleme consideră că se pot vindeca repede. Nu merg la medic de cele mai multe ori, infecţia se cronicizează, iar de aici şi până la insuficienţă renală nu mai e mult.

Când apelezi la medic

infectii urinareSemnele incipiente în caz de infecţie reprezintă usturimile, durerile în zona lombară ce iradiază către coapsă, urinările dese sau dificultate de a urina. Medicii mai spun că de cele mai multe ori bolnavii vin la spital cu febră mare, frisoane, greaţă, vărsături, diaree, paloare, dureri de cap, astenie, hipertensiune arterială. Dacă urina este tulbure, miros urât sau conţine sânge va trebui să ceri sfatul unui specialist pentru investigaţii.

De ce recidivează?

Chiar dacă persoana urmează un tratament cu antibiotice, se poate întâmpla ca boala să reapară. Infecţia urinară recidivantă înseamnă apariţia a cel puţin două episoade de cistită pe o perioadă de şase luni sau a trei infecţii ale vezicii urinare într-un an. Factorii sunt: diabetul zaharat, activitatea sexuală, probleme ale aparatului urinar, retenţie de urină, scăderi frecvente ale imunităţii, boală inflamatorie pelviană (de natură ginecologică), vaginita etc. Indiferent care ar fi cauza trebuie administrat un tratament antibiotic potrivit.

Sfaturi utile contra infecţiilor urinare

Hidratează-te cât mai mult – femeile care suferă frecvent de infecţii urinare, trebuie să bea cel puţin trei litri de apă pe zi. Nu lua medicamente după ureche, la recomandarea prietenilor sau membrilor familiei, pentru că de cele mai multe ori ele ne fac mai mult rău decât bine. Igienei intime i se acordă mai multă atenţie – produsele pe care le utilizezi trebuie alese cu grijă. Deoarece pot irita uretra şi pot crea un spaţiu propice infecţiilor. Cumpără doar produse testate dermatologic. Se recomandă lenjeria intimă din bumbac deoarece permite pielii să respire, fibrele sintetice păstrând umezeala, ducând la dezvoltarea infecţiilor. Mergi la toaletă la momentul potrivit, nu amâna. Abţinerea pe timp mai lung favorizează apariţia infecţiilor urinare.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here