Îndreptare în cea mai gravă eroare judiciară! – 22 de ani de închisoare pentru adevăratul autor al faptelor de care Ţundrea a fost condamnat pe nedrept

278

17Judecătorii Tribunalului Gorj au decis noaptea trecută să-l condamne la 22 de ani de închisoare pe Gheorghe Avram, adevăratul autor al faptelor pentru care gorjeanul Marcel Ţundrea a fost pedepsit pe nedrept. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

În acest dosar s-a produs cea mai gravă eroare judiciară post-decembristă, o greşeală recunoscută de Justiţia din România.

La 20 de ani de la producerea oribilelor fapte comise asupra unei minore de 13 ani din Pojogeni, respectiv viol şi omor, adevăratul autor este condamnat la închisoare. Judecătorii Tribunalului Gorj i-au aplicat acestuia 20 de ani de închisoare cu executare, la care au mai adăugat o pedeapsă de 2 ani, pe care Gheorghe Avram o primise recent, într-un alt dosar de distrugere. În total, Avram are de ispăşit 22 de ani de închisoare, dacă sentinţa va rămâne neschimbată şi în urma căilor de atac. În sala de judecată, la ultima dezbatere din 13 decembrie, procurorul de şedinţă a cerut condamnarea la 20 de ani de închisoare pentru omor calificat, pedeapsă care i-a şi fost aplicată autorului la care s-a mai adaugat un spor de 2 ani de închisoare din alte condamnări ale acestuia.

Eroare judiciară!

Sentinţa din acest dosar era aşteptată de toată lumea, având în vedere că această cauză a fost considerată cea mai gravă eroare judiciară produsă după 1989. O greşeală care a fost asumată de Justiţia Română şi care a şi cerut, de altfel, îndreptarea ei. În acest dosar, în 1992, Marcel Ţundrea, pe atunci în vârstă de 30 de ani, a fost arestat şi ulterior condamnat la 25 de ani de închisoare pentru violul şi omorul produs asupra minorei, Mioara Gherasie. A efectuat 12 ani de închisoare din această pedeapsă, timp în care, din spatele gratiilor, şi-a strigat permanent nevinovăţia, prin miile de memorii trimise procurorilor şi presei. În 2004, prim-procurorul Tribunalului Gorj din acea vreme, Emil Moţa, a acceptat revizuirea cauzei şi a dispus efectuarea testului ADN în acest caz, probă care l-a scos pe Ţundrea din puşcărie.

Proba ADN, l-a salvat!

Rezultatul acestuia a arătat că nu el este autorul oribilelor fapte. La trei ani după ce a fost eliberat, Marcel Ţundrea a decedat în Sanatoriul Dobriţa, ca urmare a bolilor de plămâni căpătate în spatele gratiilor. N-a apucat să-şi ducă dreptatea până la capăt, aşa că Parchetul General a preluat această cauză şi, astfel, la trei ani de la deces, Marcel Ţundrea, a fost achitat post-mortem. Din acel moment, a apărut o problemă pentru Justiţie. Şi, totuşi, cine este autorul acelor fapte produse asupra minorei? Procurorul şef, Marius Iacob de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat cauza şi s-a zbătut ca adevăratul autor să fie găsit şi pedepsit, luptându-se, în acelaşi timp, ca prescrierea să nu intervină în această cauză. A reuşit chiar şi prinderea autorului, acesta fiind Gheorghe Avram, consătean cu Ţundrea.

Îndreptarea erorii!

La opt luni de la prinderea sa, Gheorghe Avram a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, dar judecătorii au respins acordarea de despăgubiri civile rudelor victimelor. În 1992, satul Pojogeni era zguduit de o crimă comisă asupra unei minore. Mioara Gherasie avea 13 ani, iar părinţii o trimiseseră la râul Blahniţa pentru a spăla rufele. Seara, au constatat că aceasta nu s-a mai întors şi au început căutările. Au descoperit-o sub un pod decedată. Fata era dezbrăcată, cu pietre îndesate în gură, iar cauza morţii fiind asfixia. Medicii legişti au constatat că aceasta fusese iniţial şi violată. Procurorul care s-a ocupat de acest caz, Ion Diaconescu, a considerat că o revistă porno şi o cămaşă plină de sânge găsite la Marcel Ţundrea în casă sunt probe suficiente de incriminarea acestuia.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here