Inculpatul Surupăceanu și-a pasat firma de trading și furnizare de energie surorii sale

1362

De teama ultimului său dosar penal, Mugurel Surupăceanu fiind trimis în judecată în dosarul Romsilva, fostul parlamentar de Gorj a renunțat recent la acțiunile deținute la firma sa de trading și furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale. Acesta și-a cedat acțiunile partenerei sale de afaceri. Este vorba despre sora lui Surupăceanu, Delia Georgiana-Cambrea(până în martie, Moianu), care deține acum 100% din părțile sociale ale Qia Energy SRL, potrivit actului publicat de Monitorul Oficial.

qia-energy bunDe teama prejudiciului din dosarul său penal, instrumentat de DNA Craiova, Mugurel Surupăceanu fiind trimis în judecată în iunie 2016 pentru instigare la infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, fostul politician PSD a decis să se debaraseze de propriile afaceri profitabile. Drept urmare a decis să iasă din firma pe care o conducea, în calitate de director general, Qia Energy SRL, din noiembrie 2012, adică de la finalizarea mandatului său de parlamentar. Qia Energy, înființată în 2002, a fost condusă anterior de sora afaceristului Delia Georgiana Moianu, ca în 2012 după ieșirea din Parlament, Mugurel Surupăceanu să preia 99,01% din capitalul acesteia, în timp ce partenera de afaceri rămăsese cu 0,99% din companie.

casatorieSora afaceristă s-a măritat în martie
De la înființare și până în prezent, firma familiei Surupăceanu nu a stat pe bară decât în 2007, aceasta având între 1 și 7 salariați anual și în perioada 2005-2015, doar doi ani fără profit. Potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor Publice, Qia Energy a realizat, în perioada 2010-2015 inclusiv, profituri nete cumulate în sumă totală de aproape 2,7 milioane de lei. Cel mai bun an de activitate al Qia Energy a fost 2013, societatea având doar doi acționari adică pe cei doi frați, încheiat cu un profit net de 2,14 milioane de lei, iar singurul an din intervalul menționat în care firma a raportat pierdere a fost 2012 (-56.298 lei). De altfel, în 2012, Surupăceanu a și ieșit din PSD, urmare a primului său dosar penal. Rămas fără mandatul de parlamentar, Surupăceanu s-a dedicat în totalitate firmei, sora fiind acolo doar de paravan, aceasta căsătorindu-se în martie 2016 și schimbându-și numele de familie. Sora devenită Cambrea este acum singura acționară a firmei de trading de energie electrică și gaze naturale, controlate din afară tot de către fratele ei.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here