Codul penal prevede închisoare de la trei luni la un an sau amenzi zdravene pentru părinţii care îşi retrag sau îşi împiedică copiii în mod nejustificat, să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoana căreia îi este încredinţat copilul. La ora actuală, învăţământul general obligatoriu este, potrivit Legii învăţământului, de 11 clase, incluzând învăţământul primar, gimnazial şi primii doi ani din învăţământul secundar superior.
În mai puţin de o săptămână se dă startul unui nou an şcolar. Din păcate, nu toţi copiii se pregătesc să treacă pragul şcolii, deşi au vârsta necesară pentru a fi şcolari. Sunt părinţi care, din diverse motive, nu duc copiii la şcoală. Aceştia riscă amenzi usturătoare şi chiar pot ajunge la închisoare. Totuşi, Codul penal prevede şi “păsuirea” părintelui inculpat: “Dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta”.
Dreptul la educaţie al copiilor este unul din drepturile fundamentale ale acestora reglementate de Legea nr. 272/2004, care spune că “orice copil are dreptul să primească o educaţie care să-i permită dezvoltarea, în condiţii nediscriminatorii, a aptitudinilor şi personalităţii sale”, iar părinţii sunt cei care aleg felul educaţiei ce va fi dată copiilor lor. Tot părinţii sunt obligaţi prin lege să-şi înscrie copiii la şcoală, şi să se asigure că aceştia vor frecventa constant cursurile.
Amenzi pentru părinţi
Legea 272/2004 prevede şi amenzi în cazul nerespectării drepturilor copilului de către părinţi. Sancţiunile contravenţionale sunt cuprinse între 500 şi 10.000 de lei şi sunt împărţite, conform actului normativ amintit, în trei categorii. Astfel, amendă de la 500 la 1000 de lei se aplică pentru: orice metodă prin care un copil e dat cu scopul exploatării prin muncă; părinţii care nu notifică autorităţile că pleacă la muncă în străinătate şi nu desemnează persoana în grija căreia lasă copilul; cei care nu anunţă poliţia în maxim 24 de ore de la constatare, cu privire la dispariţia copilului de la domiciliu; neparticiparea la şedinţele de consiliere psihologică efectuate de specialişti ai DGASPC, în cazul copiilor care săvârşesc fapte penale, dar nu răspund penal.
Amenzi cu valori cuprinse între 2500 şi 5000 de lei pot primi cei care nu iau măsuri pentru prevenirea înlesnirii şi practicării cerşetoriei de către copil. Nu în ultimul rând, sunt sancţionate cu amenzi de la 5000 la 10.000 de lei acţiunile de natură să afecteze imaginea publică a unui copil sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială. Aceleaşi amenzi se dau şi în cazul folosirii sau expunerii copiilor cu scopul obţinerii de avantaje sau pentru influenţarea deciziilor autorităţilor.
M.S.