Începe selecţia viitorilor profesori mentori

342

isj gorjÎn curând va fi dat startul procesului de selecţie a profesorilor mentori, cei care începând cu prima zi a anului şcolar 2012-2013 îşi vor îndruma colegii aflaţi la început de carieră în învăţământ. La statutul de mentor pot aspira doar profesorii titulari, cu gradul didactic I, care au urmat cel puţin un program de formare şi care au obţinut, în ultimii cinci ani, doar calificativul profesional “foarte bine”.

Începând din luna septembrie, profesorii debutanţi trebuie să parcurgă, sub îndrumarea mentorilor, stagii de practică la catedră de un an. Aceste stagii se finalizează cu un examen, de promovarea căruia depinde obţinerea definitivatului în învăţământ. În mai puţin de două săptămâni va fi dat startul procesului de selecţie a celor care îi vor îndruma pe viitorii dascăli. E vorba de profesorii mentori.

Depunerea dosarelor, între 11 şi 20 februarie

Selecţia profesorilor mentori se realizează în perioada februarie – iunie, după un calendar detaliat la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ). Astfel, în perioada 11 – 20 februarie are loc depunerea dosarelor (portofoliilor personale) de către directorii unităţilor de învăţământ. Între 15 – 20 martie se vor anunţa candidaturile admise în urma evaluării portofoliilor, iar în perioada 21 – 25 martie are loc depunerea şi rezolvarea contestaţiilor cu privire la evaluarea portofoliului personal, în prezenţa candidatului. Cei care vor trece proba evaluării portofoliului vor susţine două probe practice: o oră de predare la clasă, în disciplina pe care o predau, respectiv monitorizarea unei ore de curs a unui coleg urmată de completarea unei fişe de observaţii, probe ce se vor desfăşura în intervalul 1 aprilie – 31 mai. La ambele probe, candidatul trebuie să obţină minimum 85 de puncte din 100 posibile. Anunţarea rezultatelor selecţiei şi a cadrelor didactice care vor fi cuprinse în corpul profesorilor mentori se va face în perioada 1 – 15 iunie, urmând ca aceştia să-şi înceapă activitatea din prima zi a anului şcolar 2012 – 2013. Potrivit reprezentanţilor IŞJ Gorj, procesul de selecţie va fi coordonat de o comisie constituită la nivelul inspectoratului. „De organizarea şi desfăşurarea selecţiei profesorilor mentori se va ocupa o comisie numită la nivel de inspectorat, coordonată de directorul Casei Corpului Didactic”, a precizat Justin Paralescu, şeful IŞJ Gorj.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here