Încep Zilele Gorjului Turistic şi Cultural

465

În perioada 6 – 27 septembrie 2014, o serie întreagă de manifestări cultural-artistice vor fi organizate la nivelului judeţului nostru şi nu numai, în cadrul Zilelor Gorjului Turistic şi Cultural. În programul evenimentului au fost incluse festivaluri de folclor, expoziţii de artă plastică şi fotografie, dar şi spectacole stradale de teatru. De asemenea, vor fi dezvelite şi două noi stele pe Aleea Celebrităţilor din Târgu-Jiu.

Startul manifestărilor culturale organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj în cadrul Zilelor Gorjului Turistic şi Cultural va fi dat în data de 6 septembrie, la ora 17:00, cu Bilaterala de Artă Târgu-Jiu – Gabrovo (Bulgaria). A doua zi, de la ora 11:00, la Novaci/Rânca se va desfăşura cea de-a doua ediţie a Festivalului de Folclor Pastoral „Transalpina”, festival la care vor participa şi reprezentanţi ai Ucrainei. Manifestările cultural – artistice vor continua luni, 8 septembrie, cu Gala Laureaţilor Atelierului Naţional de Poezie „Serile la Brădiceni” (ora 12:00, Brădiceni) şi cea de-a V-a ediţie a Festivalului Interjudeţean de Folclor „Maria Apostol” (ora 15:00, Runcu). Marţi, 9 septembrie, la Râmnicu-Vâlcea, va avea loc vernisajul expoziţiei de artă plastică din colecţia Gorjfest „Vecinii”, expoziţie ce va fi vernisată miercuri şi la Curtea de Argeş. Tot miercuri, va avea loc şi vernisajul expoziţiei de artă plastică aparţinând artistului bulgar Ivan Kancev, de această dată la Arcani.

Noi stele pe Aleea Celebrităţilor şi şedinţă festivă
Ziua de 11 septembrie va fi una plină de evenimente. Astfel, la ora 11:00, la Peştişani, va avea loc amplasarea creaţiilor realizate în cadrul proiectului „Bursa Brâncuşi” (tabără internaţională de sculptură ce se desfăşoară în perioada 1 – 11 septembrie). La ora 15:00, la Bolboşi, va începe cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Lăutarilor Gorjeni, iar de la ora 18:00, pe Aleea Celebrităţilor din Târgu-Jiu vor fi dezvelite stelele altor două personalităţi: Dincă Schileru şi Aristizza Romanescu. În aceeaşi seară, de la ora 19:00, se va desfăşura o şedinţă festivă a Consiliului Judeţean Gorj şi Consiliului Local Târgu-Jiu, prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea consiliilor judeţene şi locale. Tot joi va fi lansată şi cartea ,,Spiritul pandur şi sufletul gorjenesc” de Zenovie Cârlugea. Manifestările vor continua duminică, de la ora 13:00, la Muzeul Crucilor de la Măceşu, unde se va desfăşura o slujbă de pomenire şi un parastas pentru toţi oamenii de cultură care au cruci în muzeu.

Vernisaje şi spectacole
Luni, 15 septembrie, la Casa Artelor de la Baia de Fier, va debuta Tabăra Internaţională de Artă Plastică „Vecinii” (România – Republica Moldova). În aceeaşi zi, la ora 17:00, la sediul CJCPCT Gorj, va fi prezentată o expoziţie de artă plastică semnată de Liviu Şoptelea, iar de la 18:00, la Muzeul de Artă Plevna, va fi vernisată expoziţia „Gorjul de la artă tradiţională la artă contemporană”. Marţi, 16 septembrie, la Petroşani, va fi vernisată expoziţia „Vecinii”, iar sâmbătă, 20 septembrie, de la 11:00, la Novaci se va desfăşura simpozionul naţional ,,Satul românesc – sat european”: Dimitrie Brezulescu – iniţiatorul celui mai important proiect de dezvoltare durabilă a unei localităţi gorjeneşti”. Duminică, 21 septembrie, la ora 10:00, la Casa Artelor din Baia de Fier, va fi inaugurată Colecţia de Artă Contemporană realizată în Tabăra Internaţională de Artă Plastică „Vecinii”, iar de la ora 11:00, tot la Baia de Fier, se va desfăşura Festivalul Pastoral „Coborâtul oilor de la munte”, ediţia a XXII-a. Tot în cadrul Zilelor Gorjului Turistic şi Cultural, CJCPCT Gorj va mai organiza Festivalul Internaţional de Arte Vizuale GORJFEST şi Salonul Internaţional de Artă Fotografică (marţi, 23 septembrie, ora 17:00, Esplanada Victoria), proiectul Drumului lui Brâncuşi – Inaugurarea colecţiei de artă contemporană „GORJFEST” (miercuri, 24 septembrie, orele 11:00, sediul Fundaţiei Culturale „Casa Brâncuşi”, Peştişani), spectacolul literar-muzical „Peştera Polovragi – Lăcaşul sfânt al lui Zamolxis” (miercuri 24 septembrie, orele 17:30, Peştera Polovragi) şi vernisajul expoziţiei de fotografie şi lansarea albumului „Acasă la Brâncuşi. Spectacolul lemnului în Gorj” (joi, 25 septembrie, orele 11:00, sediul CJCPCT Gorj). Manifestările organizate de CJCPCT Gorj în cadrul Zilelor Gorjului Turistic şi Cultural se vor încheia joi, 25 septembrie, cu o serie de spectacole stradale puse în scenă de actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” prilejuite de împlinirea a 180 ani de la primul spectacol de teatru din istoria Gorjului, a 140 ani de la înfiinţarea Teatrului Milescu, a 110 ani de la înfiinţarea Teatrului de varietăţi Târgu-Jiu şi a 90 ani de la înfiinţarea Teatrului Căldăruşe.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here