Încep Zilele Culturii Populare în Gorj

367

Anul acesta, Zilele Culturii Populare în Gorj se vor desfăşura în perioada 12-15 august. În acest interval, în municipiul Târgu-Jiu şi în oraşul Tismana vor fi organizate mai multe manifestări culturale.

Zilele Culturii Populare în Gorj vor debuta luni, 12 august, odată cu deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari din România, târg la care şi-au anunţat participarea zeci de meşteri populari din toată ţara. „Festivitatea de deschidere a târgului va avea loc la 11:00. Anul acesta la târg vor participa în jur de 60 de meşteri populari din toate zonele ţării. Ca o noutate, anul acesta printre participanţi vom avea meşteri sticlari şi un ceramist din Corund”, a precizat Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor din Târgu-Jiu. Manifestările culturale vor continua marţi, 13 august, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, cu vernisajul expoziţiei „Odinioară, pe Valea Gilortului”, expoziţie în cadrul căreia vor fi prezentate obiecte de artă populară, fotografii şi documente înregistrate în cadrul Taberei de cercetare etnofolclorică “Constantin Brăiloiu”, ediţia a VIII-a, 2013. Tot marţi, în aceeaşi locaţie, va avea loc şi lansarea monografiei „Glogova”, de Ilie Paraschiv. De asemenea, cu această ocazie va fi acordat, pentru al treilea an consecutiv, premiul „Alexandru Doru Şerban”. Reamintim că în 2011 acest premiu a fost acordat învăţătorului Alexandru Enache, din Borăscu, iar în 2012 a revenit profesorului Virgil Cercelaru, din Aninoasa.

Cântec şi voie bună la Tismana
Zilele de 14 şi 15 august vor fi rezervate cântecului, jocului şi portului popular. În acest interval, la Tismana se va desfăşura o nouă ediţie a Festivalului Cântecului, Jocului şi Portului Popular Gorjenesc „Tismana 2013”. Potrivit programului stabilit de organizatori, miercuri, 14 august, începând cu ora 15:00, va avea loc preselecţia soliştilor vocali şi instrumentişti. În aceeaşi zi, începând cu ora 20:00, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” va susţine un spectacol extraordinar, spectacol la care îşi va da concursul şi Polina Manoilă. Spectacolul se va desfăşura pe o scenă în aer liber, în centrul civic al oraşului Tismana. Festivalul va continua a doua zi, în Dumbrava Tismana. Concursul formaţiilor de dansuri populare va începe la ora 11:00, urmând ca de la ora 12:00 să se desfăşoare Gala Laureaţilor.

Organizatori
Manifestarea „Zilele Culturii Populare în Gorj” este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj, Primăriile Târgu-Jiu, Albeni, Bărbăteşti, Hurezani şi Tismana, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” şi Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here