Încep înscrierile în învăţământul primar

330

Ministerul Educaţiei a aprobat metodologia de înscriere a copiilor în clasele pregătitoare, respectiv clasa I. Conform acesteia, este obligatorie înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani până la 31 august 2013; la solicitarea părinţilor se pot înscrie în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice o permite. Înscrierile vor începe în data de 2 aprilie şi se vor desfăşura în două etape.

Potrivit metodologiei, în clasa pregătitoare se pot înscrie copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2013 inclusiv, sau, la solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013 inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Prin excepţie pentru anul şcolar 2013-2014, copiii care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2012-2013 şi împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013 inclusiv, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I. Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor lor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2013-2014 sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare îşi vor înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare. Evaluarea dezvoltării psihosomatice se desfăşoară în perioada 2-19 aprilie iar rezultatul le va fi comunicat în scris părinţilor, tot în limita acestei perioade. Rezultatul nu poate fi contestat. Adresele instituţiilor unde vor fi evaluaţi copiii vor fi afişate în data de 28 martie în toate şcolile şi pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Două etape de înscrieri
Înscrierile în învăţământul primar se vor desfăşura în două etape. Prima etapă va începe pe 2 aprilie şi se va încheia pe 22 aprilie. La această etapă participă toţi părinţii care trebuie să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare sau clasa I, indiferent daca îşi înscriu copiii în şcoala de circumscripţie sau în altă şcoală. A doua etapă va avea loc între 8 – 17 mai şi este destinată copiilor care, după prima etapă, nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ; în această situaţie părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. Lista copiilor înscrişi după prima etapă se va afişa pe data de 29 aprilie iar cea a copiilor înscrişi după a doua etapă pe 24 mai.

„Ziua porţilor deschise” în şcolile care organizează clasa pregătitoare
Pentru a veni în sprijinul părinţilor care doresc să afle mai multe informaţii despre clasa pregătitoare, Ministerul Educaţiei a dispus ca toate unităţile de învăţământ în care se va desfăşura activitatea clasei pregătitoare în anul şcolar 2013-2014 să organizeze o „Zi a porţilor deschise”, în perioada 30 martie – 7 aprilie. În această zi, părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here