Incapabili să determine corupţia?! – CE Rovinari a scăpat de dosarul “Morlok” cu ajutorul anchetatorilor

317

Picture 003Au trecut doi ani de când un cetăţean american, Richard Morlok se declara vinovat pentru că a dat şpagă unor oficiali, printre ei şi români, pentru a obţine contracte în beneficiul firmei pe care o reprezenta.

Între timp, Morlok a fost condamnat de justiţia americană, iar în România nu s-a găsit nici urmă de corupţie. În aceste condiţii, cetăţeanul american fie s-a distrat atunci când a pledat vinovat pentru dare de mită, fie anchetatorii români s-au dovedit incapabili de a-i determina pe românii care au încasat şpaga.

La începutul lunii februarie a anului 2009, Complexul Energetic(CE) Rovinari era zguduit de un scandal uriaş de corupţie. Reprezentantul firmei Control Components Inc, Richard Morlok, a susţinut în faţa tribunalului că a dat mită pentru obţinerea contractelor, multor oficiali, printre care şi celor din România.

Atunci Departamentul American de Justiţie a anunţat, că directorul financiar al firmei americane a recunoscut, că a dat mită pentru a obţine contracte cu mai multe companii străine, printre care se numără şi Complexul Energetic Rovinari. Mai mult, Richard Morlok a pledat vinovat în dosarul său în care a fost judecat pentru dare de mită, susţinând că peste 600.000 de dolari a fost şpaga pe care a dat-o către numeroşi oficiali guvernamentali.

Pentru că a dat şpagă, americanii l-au pedepsit

De asemenea, a mai recunoscut că în urma acestor metode, uzina a obţinut contracte de 3,5 milioane de dolari. Documentele Tribunalului citează societatea românească implicată sub numele de “Thermal Power Plant Rovinari”. Richard Morlock a fost jduecat în Statele Unite ale Americii, cazul de corupţie fiind instrumentat de FBI, iar americanul a fost pus să plătească o sumă importantă statului american plus daunele produse firmei. Asta pentru că a recunoscut şi a colaborat cu anchetatorii.

Pentru că lipsesc actele, nu există şpăgarii

În România, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a ocupat de această anchetă, care a murit din “faşă”. De ce? Nimeni nu a confirmat că ar fi primit şpagă. Mai mult, Ministerul Economiei, care a demarat atunci, evident de ochii lumii, un control a comunicat că nici măcar n-ar fi existat o relaţie contractuală între firma reprezentată de american şi Complexul Rovinari.

Drept urmare, şpăgarii din România nu au putut fi identificaţi. Deci, lipseau contractele şi odată cu ele şi şpăgarii.

În rechizitoriu există mita!

Conform rechizitoriului de acuzare a lui Morlok, cei care au primit mită sunt vicepreşedinţi, directori tehnici, directori generali şi directori de achiziţii, adică persoane care aveau autoritatea de a semna contracte. Singurul exemplu făcut public este cel al unui comision de 57.698 de dolari plătit unui oficial al companiei KHNP (Coreea de Sud), la ordinul lui Richard Morlok, la 21 aprilie 2004.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here