Inaugurarea Colecţiei Muzeale de la Bumbeşti-Piţic

1131
P1140997 1Patrimoniul cultural şi istoric al comunei Bumbeşti – Piţic din Gorj a devenit din această săptămână mai bogat. Marţi, fosta şcoală generală din Poienari, a devenit locul care va adăposti, de acum înainte, o bogată şi interesantă Colecţie Muzeală cuprinzând vechi obiecte ce reprezintă foarte bine trecutul, oamenii şi activităţile lor în această zonă.

„Această nouă realizare se înscrie, după cum am mai amintit cu altă ocazie, în Programul Cultural al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, program care se desfăşoară din anul 2006”- a declarat Ion Cepoi, directorul acestei instituţii cu ocazia participării la inaugurarea respectivei colecţii – „conservarea memoriei culturale a localităţilor este realizată prin colecţii muzeale, muzee, monografii, tabere de cercetare, festivaluri, târguri. În principiu Valea Gilortului şi a Galbenului este relativ rezolvată sub acest aspect, pe lângă cea de aici şi cele din Muşeteşti, Crasna şi Baia de Fier adăugându-se Săcelu, Bengeşti, Târgu Cărbuneşti, Jupâneşti, Bărbăteşti, Turburea şi Ţânţăreni„.

P1150006 1La deschidere, au fost prezenţi localnici, cadre didactice şi consilieri locali împreună cu Primarul Ion Pienaru şi directorul Căminului Cultural din Bumbeşti Piţic, Dorin Săpun, care au oficiat momentul de deschidere. „Crearea acestui muzeu a apărut ca o necesitate în contextul actual când se pune mare atenţie pe tradiţiile şi valorile tradiţionale. Am încercat să adun câteva obiecte şi cu ajutorul elevilor, pentru că avem un program de parteneriat cu şcoala. Pentru că şi cel mai lung drum începe cu un pas, cel de astăzi – concretizarea colecţiei muzeale, este un început. Ea se află în vechea şcoală datorită comasării celor două şcoli din Bumbeşti şi Poienari, iar în localul acesta nu mai funcţionează decât grădiniţa, terenul şi clădirea, care i-au aparţinut primului şi marelui învăţător din localitate, Ion Ciortea, au fost donate de urmaşii acestuia. Colecţia conţine peste 150 de exponate reprezentând obiecte din gospodăria ţărănească, specifice locului -, ceramică, unelte, costume populare olteneşti de bărbat şi damă, razboi de ţesut, nişte piese mai deosebite, găsite într-o fostă biserică din satul Ponoare constituindu-le scăldătoarea de botez şi inconostasul, confecţionate din piatră cioplită şi un teasc din lemn pentru producerea uleiului”, a spus într-o scurtă prezentare directorul Căminului Cultural. De asemenea, Ion Pienaru a precizat că acţiunea de îmbogăţire a colecţiei va continua având date de la localnici că mai deţin şi vor să participe şi alte obiecte care pot să devină piese de muzeu: „Vom amenaja şi următoarea sală de clasă cu astfel de exponate, cu firmă luminoasă şi camere de supraveghere, aşa cum trebuie să arate o locaţie modernă. Poienari fiind un sat component al comunei Bumbeşti Piţic, este locul de unde sperăm ca în primăvară să pornească şi lucrările pentru alimentarea cu apă şi canalizare astfel încât această comună să fie una dintre cele mai frumoase localităţi din Gorj. În prezent demarăm două mari investiţii – podul peste râul Galbenu şi modernizarea drumului comunal, de la limita cu Novaci, satul Berceşti până la limita cu comuna Prigoria, satul Zorleşti, este vorba aici de un asfalt care traversează localitatea Bumbeşti Piţic, de la Nord la Sud cu o lungime de 4,6 km. Se mai lucrează şi la alte proiecte – o sală de sport, parcuri de joacă pentru copii, pentru că trebuie să facem în aşa fel ca să rămână ceva în urma noastră”.
Viorel SURDOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here