În unele familii cu har din Gorj – Dragostea pentru frumos, transmisă din generaţie în generaţie

488

mirabela (1)Muzica populară şi dragostea pentru cultură este o trăsătură care, se pare, se transmite din generaţie în generaţie, în special în anumite familii.

Una dintre acestea este familia Coardă, cei doi soţi având nici mai mult nici mai puţin decât trei fete, ca în poveste, şi toate trei au dragoste pentru muzica tradiţională.

Au câştigat multe premii judeţene şi naţionale şi în momentul în care aud acorduri de muzică populară nu se gândesc decât să cânte. Este vorba despre surorile Coardă, Andreea – 10 ani, Mihaela – 14 ani şi Mirabela – 16 ani. Toate cele trei sunt eleve ale profesoarei şi interpretei Camelia Argint, de la Şcoala Populară de Artă din Târgu – Jiu. andreea (1)Paradoxal este că cea care a început să cânte prima, mai ales prin casă, este mezina, de numai 10 ani. Andreea iubeşte atât de mult muzica populară, trăsătură pe care o moşteneşte de la tatăl său, încât şi-a atras şi surorile sprea această formă de muzică.
Trei dintr-o lovitură
„Eu cântam de când eram mică. Tatăl meu are o pasiune pentru muzica populară dar nu a cântat niciodată într-un mod profesionist”, a declarat Andreea Coardă. Cele trei fete, deşi se înţeleg foarte bine, sunt mereu în competiţie, participând şi, de cele mai multe ori, câştigând concursuri şi festivaluri. Cele trei tinere interprete au, ca orice artist care se respectă, un model. Astfel, în timp ce Mihaelei îi place Maria Lătăreţu, Mirabela ascultă Maria Apostol iar Andreea o preferă pe Filoftea Lăcătuşu.
Împacă şcoala cu muzica
Un alt caz în care dragostea pentru muzica tradiţională este o trăsătură de familie este şi cel al mariaMariei Birou, în vârstă de 13 ani. Aceasta a studiat, iniţial, muzica populară la secţia externă de la Turburea a Şcolii Populare de Artă din Târgu – Jiu. Începând din toamna acestui ani, adolescenta a început să studieze la secţia din municipiu, fiind pregătită tot de Camelia Argint. Şi în acest caz, tatăl a fost cel care a îndrumat-o şi i-a insuflat plăcerea de a cânta. „Tatălui meu îi place foarte mult muzica de acest fel iar mama are o voce foarte frumoasă. Ei nu cântă niciunde dar eu vreau să fac o carieră din asta”, a spus Maria. Tânăra este fan Maria Lătăreţu şi spune că încearcă să împace muzica populară cât mai bine cu şcoala. „Nu lipsesc de la şcoală decât când e mare nevoie dar am noroc că profesorii înţeleg”, a completat Maria.
Duo Săviescu
Muzica tradiţională, de data aceasta instrumentistă, se simte ca la ea acasă în căminul familiei Săviescu. Fraţii Lorena – de 12 ani şi Alexandru – de 10 ani, au făcut un adevărat spectacol cântând împreună la nai la Festivalul Judeţean de la Drăgoteşti. Ambii copii sunt pregătiţi de profesorul de nai, Ştefan Popescu, directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă din Târgu – Jiu.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here