În timp ce profesorii pichetează sediile partidelor de la guvernare – Catalogul şcolar devine inutil

552

profesor-catalogNotele elevilor nu vor mai fi trecute în catalog ci doar în documente personale ale profesorilor. Aceasta este doar una din hotărârile luate de sindicatele din învăţământ în urma

nemulţumirilor legate de ultimele trei legi pentru care Guvernul PDL – PSD şi-a asumat răspunderea. De asemenea, dascălii vor picheta sediile celor două partide aflate la guvernare.

În urma şedinţei extraordinare a Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care a avut loc vineri, la Bucureşti, s-au hotărât o serie de măsuri datorită nemulţumirilor pe care membrii colegiului le au faţă de unele prevederi ale ultimelor trei legi. Nemulţumirea profesorilor se referă la faptul că Legea Educaţiei Naţionale conţine atât greşeli gramaticale, precum şi prevederi contradictorii, nelegale şi necorelate cu alte legi care vizează educaţia. De asemenea, reprezentanţii sindicatelor din învăţământ spun că, conform Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, aşa cum este formulată acum, poziţionarea funcţiilor didactice şi nedidactice în grila de salarizare este inacceptabilă, iar veniturile salariale vor înregistra o scădere dramatică în perioada următoare, prin eliminarea sporurilor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale. Profesorii mai sunt nemulţumiţi şi de alte prevederi, cum ar fi raţionalizarea cheltuielilor publice, adică diminuarea salariilor angajaţilor din instituţiile publice, în perioada octombrie – noiembrie a.c., cu aproximativ 15,5% lunar.
Profesorii ameninţă din nou cu greva generală
Pentru că Legea 221/2008 a intrat în vigoare de un an şi totuşi nu a fost aplicată încă, precum şi pentru că nimeni nu pare să îi ia în seamă, sindicaliştii sunt hotărâţi să ia mai multe măsuri şi anume pichetarea sediilor PD-L şi PSD din Bucureşti şi din municipiile reşedinţe de judeţ, în data de 30 septembrie 2009, în intervalul orar 11.00–13.00, grevă generală de o zi în întregul sector bugetar în data de 5 octombrie, participarea la mitingul organizat de confederaţiile sindicale cu prilejul „Zilei Internaţionale a Muncii Decente” adică 7 octombrie şi neimplicarea/neparticiparea salariaţilor din sectorul bugetar la organizarea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 22 noiembrie 2009 (6 decembrie 2009, după caz).
Elevi fără note oficiale
Prima măsură, însă, este aceea de a nu mai trece notele elevilor în catalog. Astfel, la nivel naţional s-a luat hotărârea ca de la începutul acestei săptămânii, toţi profesorii să treacă notele în documente proprii şi nu în documente şcolare. Ieri a fost prima zi în care s-a întâmplat acest lucru, însă nu toţi profesorii gorjeni erau la curent cu decizia cu pricina. Totuşi, prin această măsură, cadrele didactice vor să îşi demonstreze punctul de vedere, o eventuală îngheţare a anului şcolar fiind catastrofală.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here