În timp ce încurajează Pandurii să intre în teren / Condescu așteaptă la vestiare să le vândă tot

643

CS Pandurii, intrat doar verbal în insolvență, dovedește, în aceste zile, că este hărțuit din două părți, pe de o parte de ANAF care a somat, ieri, clubul că-i blochează conturile, și pe de alta de Marin Condescu care a notificat, la rândul său, structura sportivă că îi datorează peste un milion euro, bani pe care vrea să-i recupereze oricum. Dacă ANAF-ul acționează însă previzibil, modul de operare al lui Condescu este mai greu de înțeles, Marin demonstrând că încearcă să își apropie fotbaliștii, cu mese întinse și vorbe mieroase, pentru ca respectivii să nu mai vadă că scopul său este doar de a obliga clubul să-i semneze pentru o datorie care pare fictivă. Miza este însă dublă, semnătura respectivă îl poate scăpa pe Condescu și de pușcărie.

Modus operandi
Până la a ateriza în AGA Pandurii, Condescu a urmărit, pas cu pas, un plan bine pus la cale, iar felul în care au decurs lucrurile arată că Marin și-a atins deja, parțial, o parte din scopuri.

Pe data de 29 iunie 2016, Marin Condescu adresează, în scris, CS Pandurii cu o primă notificare prin care îi cere clubului de fotbal, reprezentat de Narcis Răducan, achitarea, în 15 zile de la primirea documentului, a sumei de 648.000 euro net, conform unui contract de prestări servicii din iulie 2007, încă 150.000 euro net, conform unui contract din octombrie 2005, precum și suma de 50.000 euro net cu titlul de primă, despre care susține că i-ar fi fost acordată în ședința AGA a CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu din 8 ianuarie 2014.

Primele amenințări
“Vă aduc la cunoștință că, în baza contractului de prestări servicii nr.979 din 2.07.2007, pe care de comun acord l-am negociat, semnat și l-am substituit Codului Muncii îmi datorați aceste sume, scadente cel mai târziu la încetarea contractului, adică la data de 1.07.2014 așa cum este prevăzut la art.3 din contract. De asemenea, vă notific și pentru suma de 150.000 euro net ce provine din contractul nr.649 din 3.10.2005 și suma de 50.000 euro net ce reprezintă prima pentru activitatea mea, sumă stabilită prin procesul verbal încheiat la data de 18.01.2014, acordată în ședința extraordinară a AGA CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu din data de 18.01.2014, bani care nu mi-au fost achitați nici până în prezent”, scria, în vară, Condescu, somând clubul de fotbal să-i achite, pe cale amiabilă, cei 848.000 euro, direct în contul său deschis la Raiffesen Bank. De fapt, acesta este primul pas pe care îl face Condescu pentru a reveni în AGA Pandurii, locul în care știe că are o susținere importantă venită din partea primarului Florin Cârciumaru.
În notificare, Condescu menționa, de asemenea, că dacă Pandurii nu îi vor respecta cerințele se va adresa instanței de judecată, lucru pe care l-a și făcut, urmând să solicite “suma totală, înmulțită cu procentul de realizare al obligațiilor, sumă reactualizată la data plății efective și cheltuieli de judecată”. La solicitarea scrisă, Condescu atașează și două dintre contractele în cauză, mai exact cel de prestări servicii al său cu clubul din 2007, și cel din 2005 când respectivul este numit în funcția de președinte al echipei de fotbal. În contractul din 2007, încheiat pentru șapte ani de zile, Condescu trece cu mâna sa în pix, că trebuia să fie plătit cu 48.000 euro net(în 2007), cu 60.000 euro(în 2008), cu 70.000 euro net (în 2009), cu 80.000 euro în 2010, cu 90.000 de euro în următorii doi ani, cu 100.000 euro în 2013 și cu 110.000 euro net în 2014.
Menționăm că aceste contracte nu sunt recunoscute de contabilitatea CS Pandurii.

img199Somează, dar nu așteaptă cele 15 zile
Pentru că banii nu i se acordă, așa cum se așteptase, sumele nefigurând în contabilitatea CS Pandurii, Marin Condescu se adresează, rapid, Tribunalului Gorj pe 4 iulie 2016. După cum se vede nici măcar nu așteaptă cele 15 zile cu care se obligă în somație, că dă în judecată clubul de fotbal solicitând să i se acorde banii respectivi. Dosarul nr.2375/95/2016 are parte de doar două termene, avocatul Pandurii, Laura Manea, arătând deja instanței că nu este competentă să judece cauza, dosarul fiind trimis, prin sentința din 29 septembrie, Secției a II-a Civile a Tribunalului Gorj. Pentru proces, Condescu trebuie să plătească o taxă de timbru deloc de neglijat pe care nu o achită, cel puțin până în prezent.
Mai mult, pe 21.07.2016, Condescu mai deschide un proces clubului de fotbal, tot pe pretenții, instanța nestabilind încă un termen al procesului, în dosarul 2728/95/2016, înregistrat la Tribunalul Gorj.

Procesul II pentru aproape 170.000 euro
În acest dosar, Condescu pretinde de la Pandurii suma de 168.216,05 euro, echivalentul a 752.379,93 de lei, bani care ar reprezenta, conform cererii de chemare în judecată a clubului, “diferența dintre sumele împrumutate și sumele restituite și diferența cost credit, sume pe care le solicit actualizate la zi de la data la care trebuiau achitate la data plății efective”, dar și cheltuielile de judecată.
În motivarea acțiunii, Condescu susține că a încheiat cu clubul mai multe contracte de împrumut “rămânând cu rest de plată reprezentând diferența dintre sumele împrumutate”. Condescu susține în aceeași cerere că debitele ar fi înregistrate în contabilitatea clubului, lucru care nu este însă adevărat, susțin oficialii de la Pandurii, exemplificând 14 astfel de contracte. Primul a fost încheiat, susține Condescu, în februarie 2009 când ar fi împrumutat clubul cu primii 83.000 euro, iar ultimul în decembrie 2013 când ar fi împrumutat clubul cu 300.000 euro.

n1n2A doua notificare
În paralel, Condescu revine cu o a doua notificare la CS Pandurii. Pe data de 4 iulie 2016, Condescu transmitea clubului, dar și lui Florin Cârciumaru și lui Viorel David, ambii membri ai AGA Pandurii, că îi mai datorează încă 250.000 euro, acesta înșiruind 13 dintre contractele de împrumut cu clubul. Deși în ultima cerere de chemare în judecată Condescu susține că Pandurii îi datorează în jur de 170.000 euro, din contractele respective, în notificarea din iulie, Condescu calculează totul la 250.000 euro.
Ca un element de noutate, în această notificare Condescu calculează, la centimă, cu ce sumă colosală a împrumutat el clubul, în anii săi de conducere. Suma depășește trei milioane șase sute de mii euro.
Și de data aceasta, Condescu dă un răgaz de 15 zile clubului să-i plătească banii, cu completarea că dacă solicitarea nu i se va respecta el va apela la instanța de judecată. Face asta pe 21 iulie înregistrând la Tribunalul Gorj dosarul nr. 2728/95/2016.

Pe cine a intimidat Condescu?!
În mod șocant, în timp ce trimite cele două notificări și deschide două procese clubului de fotbal, unul judecându-se luna trecută, Condescu revine pe cai mari, luna aceasta, în AGA CS Pandurii. De altfel, are grijă ca o parte a presei să-l creioneze, deja, drept “salvatorul” clubului de fotbal, având grijă să anunțe, pe surse, și un împrumut de peste un milion euro pe care acesta l-ar fi făcut iar la bancă, pentru sprijinirea clubului. Banii nu se regăsesc și în conturile clubului.
Jocul lui Condescu continuă, mai ales după ce AGA decide, vineri, să bage clubul în insolvență, acesta ducându-se personal la un antrenament al fotbaliștilor și invitându-i pe aceștia la o masă gratis la restaurantul său din Târgu-Jiu, “La Boieru”. Se vehiculează, de asemenea, că trage sforile pentru a-și pune omul în funcția de administrator special la club, mai exact pe liderul sindical de la Rovinari, Marin Golea.
Cert este că numirea noului administrator special al clubului, programată pentru luni, nu s-a mai făcut, Narcis Răducan declarând că ședința a fost amânată pentru o dată încă necunoscută. Acesta declarase vineri că luni clubul va depune actele pentru insolvență și va stabili, în ședință, și numele noului administrator special, lucru care ieri nu s-a mai respectat.

nn1 nn2Pandurii, somați că li se blochează conturile!
Între timp însă ieri la CS Pandurii se întâmplă totuși ceva. Mai exact, Finanțele au somat iar clubul că începând de ieri conturile acestuia, oricum goale, vor fi executate silit.
Contactat telefonic, președintele clubului, Narcis Răducan, a declarat că somația ANAF era așteptată și că datoria care a impus executarea conturilor a stat la baza deciziei de intrare în insolvență a CS Pandurii. “Conturile nu s-au blocat până la această oră, dar și dacă se va întâmpla asta ele vor fi deblocate după ce se începe insolvența. Este o procedură normală care știam că oricum se va întâmpla. Vorbim de o reeșalonare la plată, mai veche, pentru o sumă de câteva milioane de lei. Somația am primit-o, dar nu ar fi singura de acest fel”, a declarat, luni după-amiaza, Narcis Răducan.
În ce îl privește pe Condescu, Răducan se abține la comentarii, spunând că clubul se apără în litigile cu fostul președinte, în instanță, aceasta fiind singura care va decide dacă Pandurii are sau nu bani de dat lui Marin.

Condescu vrea banii și atât
Până la decizia instanței, notificările și procesele lui Marin Condescu cu CS Pandurii, care au la bază sumele colosale pretinse, contrazic însă atitudinea respectivului de “bun samaritean” în ceea ce privește viitorul clubului sportiv. Se vede de la o poștă că Marin Condescu vrea doar milionul de euro asta chiar dacă în față îi încurajează pe fotbaliști cărora le creionează un viitor luminos la echipă. În fapt, Condescu pare că așteaptă la vestiare să le scoată respectivilor doar bunurile la mezat, pentru a-și recupera așa-zisa pagubă financiară.
Anamaria Stoica

2 COMENTARII

  1. Mai, oameni buni, voi ati auzit de paranoia? Uite, Condescu asta e cel mai bun exemplu. Intrebarea se pune insa asa: de ce-i canta in struna alde Carciumaru si echipa? Astia vor sa piarda alegerile pe mana lor? Doar nu s-or gandi ca, dupa ce arunca o echipa de Europa la gunoi si tot la gunoi bani multu ptr un stadion pe care nu va avea cine juca, nu vor fi taxati de gorjeni! Sau poate construiesc stadionul din banii gorjenilor ca s-o aduca pe Olguta cu Craiova la Tg Jiu! Mare e gradina ta Doamne!

  2. Felicitari Gorjeanul! Poate ar fi bine sa inlocuiti la conducere o parte din mai marii acestui judet, care par sa fi picat in vrajile negomirene! Alo, organele abilitate sesizati-va!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here