În sprijinul gorjenilor – Prim-ajutor pe timp de caniculă, în spitale şi farmacii

439

spital111Gorjenii cărora canicula le dă bătăi de cap trebuie să ştie că autorităţile din domeniul sănătăţii le-au pregătit puncte de prim ajutor.

Acestea se găsesc în spitale şi farmacii, deocamdată. Este posibil să se amplaseze astfel de obiective şi în centrele comerciale care au sistem de aer condiţionat. Oamenii sunt încântaţi de iniţiativă.

Codul galben de caniculă a cuprins şi judeţul nostru. La orele prânzului este bine să se evite ieşirile, însă de cele mai multe ori acest lucru este imposibil. Temperaturile ridicate le pot face rău celor mai sensibili dintre noi. Copiii şi bătrânii sunt cei mai afectaţi. Totuşi, soarele puternic şi căldura sufocantă poate să doboare chiar şi un om perfect sănătos. În sprijinul celor ce pot fi afectaţi de efectele caniculei, s-au organizat puncte de prim-ajutor şi în Gorj.

Spitalele şi farmaciile, pregătite să-i ajute pe gorjeni

În anii trecuţi erau amplasate în diverse locuri din oraş corturi unde cei care se simţeau rău din cauza căldurii, puteau să stea liniştiţi pe un scaun, să bea un pahar cu apă sau ceai rece, să li se ia o tensiune. Pentru că la nivelul asfaltului temperaturile sunt mult mai mari decât în aer, s-a decis ca în acest an punctele de prim ajutor să fie amplasate în locuri închise şi răcoroase, precum centrele comerciale, unităţile spitaliceşti şi cele farmaceutice. „Fiecare spital de urgenţă din Gorj are amenajate astfel de puncte. De asemenea, mai sunt în două farmacii din Motru şi Rovinari, iar la Ţicleni este în incinta unui cabinet medical individual. În plus, gorjenii care simt că li se face rău pe stradă, pot intra în orice farmacie, unde vor beneficia de răcoare şi apă rece, ori de îngrijire dacă este necesar”, a declara Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a DSP Gorj.

Gorjenii nu au solicitat ajutor

Cu toate că termometrele au arătat cu mult peste 30 de grade Celsius, gorjenii încă nu au apelat la ajutorul specialiştilor, cel puţin aşa rezultă din ce s-a raportat până acum. „Până în prezent nu au fost probleme. Au fost semnalate câteva stări de lipotimii, care pot să apară oricând şi din diverse motive, nu doar din cauza căldurii. Zilnic de la spitale şi ambulanţă se raportează situaţia acestor cazuri, iar până acum nu s-a înregistrat nimic în acest sens”, a completat Elena Piţian.

Bucuroşi de existenţa punctelor de prim-ajutor

Bătrânii, în special, sunt fericiţi că ştiu cui se pot adresa şi unde pot merge când li se face rău. În mare parte, gorjenii sunt precauţi când vine vorba despre protejarea sănătăţii lor, însă mai sunt şi cazuri când este aproape imposibil să rămână în casă în intervalul orar cu risc maxim de periculozitate. „Eu am un serviciu de aşa natură încât trebuie să stau toată ziua afară. Nu am de ales. Şi încerc să mai stau pe la umbră, să beau multe lichide, dar uneori simt că mi se face rău. Chiar mă bucur că se poate apela la ajutorul din spitale şi farmacii, pentru că ele sunt la îndemâna oricui”, spune o vânzătoare de lozuri. Un pensionar din Târgu-Jiu, susţine că a fost nevoit chiar să stea câteva minute într-o farmacie şi să se odihnească: „ieri am mers să plătesc o factură, că nu mai aveam când şi am simţit cum îmi vine să leşin. Am intrat în prima farmacie care mi-a ieşit în cale. Am stat câteva minute bune acolo şi am plecat foarte liniştit. Nu ştiu dacă acolo era un punct din acesta, de prim-ajutor, dar am servit apă rece şi mi-am revenit.”

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here