În plin sezon al virozelor – Gorjenii sunt sfătuiţi să treacă pe la medic înainte de a merge la farmacie

407

În această perioadă ne aflăm în plin sezon al virozelor. Medicii gorjeni confirmă faptul că tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu viroze, în ultima vreme. Pentru ca problemele de sănătate să nu se agraveze, specialiştii îi sfătuiesc pe cetăţeni să se prezinte la cabinetul medical înainte de a merge la farmacie şi a lua medicamente după ureche. În plus, la copii recomandările medicilor sunt chiar mai stricte, indicându-se scoaterea din colectivitate încă de la primele simptome de boală, până la vindecare.

Deşi statisticile nu indică o situaţie alarmantă la această oră, după cum susţine purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, virozele afectează totuşi multe persoane din judeţul nostru, fapt confirmat de medici. „Nouă ni se raportează săptămânal situaţia îmbolnăvirilor, iar la această oră stăm bine”, a menţionat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. Faptul că nu sunt prinşi în statistici, nu înseamnă că bolnavii nu există. Cel mai probabil mulţi nu se prezintă la medic, preferând să se trateze băbeşte, sau la sfatul farmacistului. „Este sezonul virozelor şi, din păcate, pacienţii au devenit comozi şi nu se mai duc la cabinetele medicale, ci merg direct la farmacie, lucru total greşit, care poate avea urmări grave”, precizează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (AMPF) Gorj.

Atenţie la sănătatea copiilor!
Una dintre categoriile cu cel mai crescut risc de îmbolnăvire este cea a copiilor. Părinţii sunt sfătuiţi să nu-i mai ducă la şcoală sau grădiniţă dacă există semne că sunt bolnavi. Cât priveşte tratarea lor, specialiştii recomandă, în primul rând, vizita la medic, dar şi evitarea pe cât posibil a antibioticelor. „La copii virozele se tratează cu panadol şi vitamina C. Mai mult decât atât, dacă observăm că este bolnav, trebuie să nu-l mai ducem în colectivitate, pentru că virusul poate suferi mutaţii, dar şi pentru că îi poate îmbolnăvi şi pe ceilalţi copii; pe lângă toate acestea, trebuie acordată o atenţie sporită şi alimentaţiei, mergându-se pe proteine”, a explicat medicul Mihai Moisescu. Nu doar copiii, ci şi adulţii trebuie să se ferească de vremea rea, să se îmbrace în conformitate cu condiţiile meteorologice şi să se vitaminizeze, medicii recomandând, în această perioadă, un consum sporit de vitamina C.

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirilor
Specialiştii ne învaţă cum să ne protejăm sănătatea, în această perioadă, când temperaturile scad din ce în ce mai mult. Astfel, este bine să ne luăm o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii, între care: adaptarea vestimentaţie la noile condiţii atmosferice, evitarea expunerii îndelungate la frig, pentru că din cauza frigului şi a umezelii, mucoasa nazală se congestionează şi devine vulnerabilă la infecţii, precum guturaiul. În această perioadă, pentru a evita îmbolnăvirea sau agravarea problemelor de sănătate deja existente, este recomandat să se evite diferenţele mari de temperatură, să se adopte vestimentaţii adecvate dimineţilor reci şi aşa mai departe. Cei care se ştiu cu probleme de sănătate sunt cei mai expuşi la alterarea stării. „În special cardiacii, cei cu probleme vasculare şi cei cu afecţiuni neurologice trebuie să-şi ia măsuri pentru a-şi proteja sănătatea. Trebuie evitate diferenţele foarte mari de temperatură. Trebuie să se îmbrace adecvat dimineaţa, chiar dacă spre după-amiază temperaturile cresc foarte mult. Când este cald este necesar să se consume lichide multe; alcoolul nu este bun şi nici cafeaua nu este indicată pe căldură”, menţionează medicul Mihai Moisescu. Pentru a ne adapta schimbărilor de sezon mai uşor, fără a întâmpina probleme de sănătate, este bine să se urmeze recomandările specialiştilor, iar cei care simt că starea lor de sănătate se alterează trebuie să se prezinte, obligatoriu la medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here