În oraşul lui Brâncuşi – Sculpturile, semnalizate cu plăcuţe de 20 de lei

472

placute monumente (1)O parte din sculpturile aflate în municipiul Târgu–Jiu nu mai au plăcuţe semnalizatoare sau au unele atât de alterate încât nu se mai poate citi numele sau autorul lucrării.

Vina este împărţită, fiind, astfel, vorba, atât despre cetăţenii care distrug astfel de însemne, dar şi despre condiţiile meteorologice care duc la deteriorare într-un timp scurt. Dar, oare, nu e şi vina autorităţilor care achiziţionează plăcuţe de plastic?

În municipiul Târgu – Jiu există 66 de lucrări, sculpturi în piatră, amplasate în diferite locuri şi spaţii verzi. Potrivit directorului Centrului pentru Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi2, Sorin Buliga, o mare parte din plăcuţele acestor lucrări nu mai pot fi citite, fiind alterate. „Sunt coapte de soare majoritatea, alterate, vom schimba cel puţin jumătate din acestea”, a declarat Buliga. Directorul a mai spus şi că o astfel de plăcuţă se păstrează într-o stare relativ bună aproximativ 3 ani.
placute monumente (3)Plăcuţe de 20 de lei bucata
Plăcuţele cu pricina sunt, de fapt, bucăţi de plastic peste care se pune o folie care, cu timpul, se dezlipeşte. Astfel, pe lângă soarele şi ploile care nu le ocolesc, plăcuţele se mai alterează şi din cauza calităţii proaste. „Este vorba, ce-i drept, de plăcuţe de plastic care ţin aproximativ trei ani. Dar avem şi plăcuţe de patru ani, pentru că sunt puse la umbră”, a completat Buliga. Astfel, cam o dată la trei ani, Primăria, prin Centrul pentru Cultură şi Artă, cheltuie bani pentru aceste plăcuţe care, în scurt timp de la amplasare, devin de necitit.
Vandalizate de cetăţeni
Din păcate, un alt factor foarte important în degradarea precoce a plăcuţelor sunt inclusiv cetăţenii municipiului. Pe alocuri plăcuţele nu mai există, sau mai sunt doar bucăţi din ele, fiind vandalizate de diverşi cetăţeni. „Până acum trei ani doar lipeam plăcuţele şi ne trezeam fără ele. Acum le prindem în şuruburi şi tot mai avem, uneori, surpriza de a găsi doar bucăţi din ele”, a mai spus directorul CCA „C. Brâncuşi”. Prin urmare, potrivit lui Buliga, în jur de 30 de astfel de plăcuţe vor fi înlocuite, zilele acestea, cu altele noi.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here