În „oraşul lui Brâncuşi” – Sculpturi înnegrite de poluare

420

sculpturi (1)Lucrările de piatră care au rezultat în urma Simpozionului Naţional şi, ulterior, Internaţional „Constantin Brâncuşi” ar trebui curăţate de două ori pe an. Până acum, potrivit directorului Centrului pentru

Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi”, Sorin Buliga, acest lucru se întâmpla în fiecare primăvară. Totuşi, în ultimul timp, lucrările se înnegresc mai repede, astfel că unele dintre ele ar trebui curăţate şi spre sfârşitul anului.

În municipiul Târgu–Jiu există, la ora actuală, nu mai puţin de 66 de lucrări realizate în cadrul Simpozionului de sculptură „Constantin Brâncuşi”, care s-a desfăşurat anual în perioada 2001 – 2008. aceste lucrări de piatră au fost amplasate în tot oraşul, de la un capăt la celălalt, în special în cadrul unor spaţii verzi din cartiere, dar şi în parcuri şi zona centrală. Totuşi, frumuseţea acestora este, periodic, umbrită de efectul ploilor acide care înnegresc travertinul din care sunt făcute.
Curăţarea nu costă nimic
sculpturi (3)Curăţarea lucrărilor din piatră nu costă, practic, nimic. Este vorba doar despre puţin interes pe care autorităţile abilitate trebuie să şi-l dea pentru menţinerea acestora într-o stare bună. „Pentru spălarea lucrărilor se foloseşte o soluţie de bicarbonat de amoniu pentru a înlătura în special crusta neagră ce apare în partea superioară, care rezultă datorită transformărilor micronice a carbonatului de calciu în sulfat de calciu. Pe acesta se depune apoi praful, cresc muşchi, licheni etc.”, a declarat Buliga. Acesta a mai spus şi că pentru curăţare se foloseşte atât apă fierbinte cât şi apă rece şi, în final, se utilizează perii de mai multe tipuri, de obicei din plastic. Curăţarea acestor scuplturi nu necesită aprobare de la Ministerul Culturii şi Cultelor pentru că sunt doar lucrări din patrimoniul Primăriei şi nu monumente.
Înnegrite de la poluare
Ploile acide şi poluarea sunt cele care îşi spun cuvântul, lăsând pete mari şi negre pe travertinul lucrărilor. „În 2004, când am venit eu la Centrul „Brâncuşi” nu se prindea atât de uşor crusta. Aceasta a devenit din ce în ce mai deasă şi mai groasă. Totul e proporţional cu poluarea. E nevoie să fie curăţate mai des, mai ales în zona centrală”, a completat directorul CCA „Constantin Brâncuşi”.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here