În octombrie, Inspectorii de muncă au aplicat amenzi de sute de mii de lei

430

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat în luna octombrie un număr de 320 de controale şi au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 206.500 lei. Principalele motive pentru aplicarea amenzilor au fost: munca la negru, instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, precum şi a evaluării riscurilor, dar şi neasigurarea dispozitivelor de protecţie la echipamentele de protecţie.

În urma controlării a 148 de angajatori, Compartimentul Control Relaţii de Muncă şi Consultanţă a aplicat 82 de sancţiuni în valoare de 157.500 lei, din care 34 doar pentru munca fără forme legale de angajare, constând în suma totală de 120.500 lei. Angajatorii sancţionaţi se foloseau de serviciile a 94 de persoane, dintre care 11 femei.
Un număr de 32 de scrisori şi sesizări au fost înregistrate, adresate direct ITM Gorj cât şi cele remise de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Inspecţia Muncii, dar şi alte instituţii. Totodată, ITM Gorj a înregistrat pe parcursul lunii trecute accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă. Principalele domenii în care acestea s-au înregistrat au fost: exploatarea cărbunelui, fabricarea cauciucului, construcţii. Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă au efectuat 146 de controale, aplicând 42 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 61.000 lei.
Şi în prima săptămână a lunii noiembrie, au fost aplicate de către reprezentanţii Compartimentului Relaţii de Muncă 20 de sancţiuni la 14 angajatori, dintre care 8 în valoare de 14.000 lei. Şi Compartimentul SSM din cadrul ITM Gorj au efectuat 9 controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, fiind astfel aplicate pentru neregulile constatate trei amenzi în valoare de 6.000 lei.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here