În octombrie, Congres Internaţional dedicat lui Brâncuşi, la Târgu-Jiu

537

În luna octombrie a acestui an, la Târgu-Jiu va avea loc un Congres Internaţional dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

Proiectul de hotărâre privind organizarea evenimentului prilejuit de aniversarea a 80 de ani de la realizarea Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” a fost aprobat de către consilierii locali târgujieni încă din luna septembrie a anului trecut. Municipalitatea a obţinut recent finanţarea din partea Guvernului României pentru patru proiecte în domeniul culturii, între care şi Congresul Internaţional. Cele patru proiecte au primit aviz favorabil spre finanţare în cadrul comisiei interministeriale dedicate Anului Centenar. Unul dintre proiecte vizează tipărirea unei cărţi dedicată Primului Război Mondial. Va mai fi tipărită şi o revistă de benzi desenate cu eroii gorjeni din Primul Război Mondial. Publicația este destinată elevilor. O altă finanţare va fi folosită pentru înfiinţarea unui centru de documentare dedicat gorjenilor care au activat de-a lungul timpului în Ministerul de Interne. Centrul va colecta şi prezenta documente şi imagini publicului interesat. “Ne bucurăm că au primit finanţare toate cele patru proiecte şi cel mai mult înseamnă pentru noi că vom putea aduce la Târgu-Jiu specialişti din întreaga lume la Congresul Internaţional dedicat operei sculptorului născut la Hobiţa, în judeţul Gorj. Este de mare însemnătate acest congres pentru că e organizat în Anul Centenar şi pentru că marcăm anul acesta 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului sculptural realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu“, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

O serie de specialişti, prezenţi
La Congresul Internaţional din octombrie vor participa specialişti în opera lui Constantin Brâncuşi din întreaga lume, evenimentul făcând parte din seria de programe speciale dedicate sculptorului gorjean, într-un an cu implicaţii semnificative în plan istoric şi cultural. “Având în vedere faptul că în anul 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire şi 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” va organiza în data de 27 octombrie 2018 un Congres Internaţional la care vor participa specialişti în opera lui Brâncuşi din întreaga lume. Întrucât, în acest moment sunt discuţii avansate ca acest congres să se desfăşoare sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Institutului Naţional al Patrimoniului şi Institutului Cultural Român, vă rugăm să iniţiaţi o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu prin care să se acorde sprijinul necesar organizării acestuia, hotărârea servind ca bază a susţinerii noastre logistice în vederea colaborării cu instituţiile mai sus amintite. Menţionez că evenimentul organizat de Centrul Brâncuşi face parte din seria de programe speciale dedicate lui Constantin Brâncuşi, într-un an cu implicaţii semnificative în plan istoric şi cultural, fiind un prilej de întâlnire şi dezbatere între specialiştii de pe toate meridianele globului a problemelor legate, atât de modul de întreţinere, conservare şi protecţie a Ansamblului de la Târgu-Jiu, cât şi a întregii opere brâncuşiene”, se arătă în adresa trimisă, anul trecut, de conducerea Centrului “Brâncuşi” către conducerea Primăriei Târgu-Jiu, chiar înainte de aprobarea hotărârii de organizare a Congresului Internaţional dedicat sculptorului gorjean.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here