In memoriam Valentin Taşcu

401

TASCU BISValentin Taşcu va fi comemorat astăzi la Târgu-Jiu şi mâine la Tismana în cadrul ediţiei cu numărul II a evenimentului care îi poartă numele, Zilele Literaturii „Valentin Taşcu”. Cu această ocazie vor fi premiaţi doi oameni de litere care au fost aleşi de către membrii filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, reprezentanţa Gorj.

Astăzi, de la ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Târgu-Jiu va avea loc o masă rotundă cu două teme. Ambele se referă la personalitatea lui Valentin Taşcu, comemorat în cadrul Zilelor Literaturii „Valentin Taşcu”, ediţia a II-a. Temele alese sunt „Posteritatea culturală şi literară a lui Valentin Taşcu” şi „Valentin Taşcu în memoria afectivă”. În cadrul evenimentului vor fi vizionate şi înregistrări video cu scriitorul şi omul de cultură Valentin Taşcu, cel care ne-a părăsit cu doi ani în urmă. „Dincolo de integrarea personalităţii sale în varii domenii ale culturii naţionale, rămân pentru noi multele şi importantele contribuţii la viaţa culturală a Gorjului şi aici putem enumera contribuţii decisive la înfiinţarea unei secţii de artă în cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, secţia gorjeană a Uniunii Artiştilor Plastici, contribuţii la recunoaşterea naţională şi internaţională a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, a trupei de păpuşari profesionişti „Pinocchio” şi a reprezentanţei gorjene a Uniunii Scriitorilor din România”, a declarat omul de cultură Viorel Gârbaciu.

„Există o obligaţie pentru cei de la Târgu-Jiu”

Festivalul dedicat lui Valentin Taşcu a fost realizat la ideea tânărului poet Andrei Novac. Acesta a avut o relaţie apropiată şi specială cu omul de cultură şi spune că mereu a fost sprijinit de Taşcu. „Am ştiut întotdeauna că este de datoria mea să contribui la promovarea şi sprijinirea activităţii culturale a lui Valentin Taşcu aşa cum şi domnia sa a făcut pentru mine. Datorită activităţii pe care a întreprins-o în aproape toate speciile literare cât şi prin contribuţia la dezvoltarea altora, există o obligaţie pentru cei de la Târgu-Jiu ca aici să înceapă şi să continuie un festival care să îi poarte numele”, a declarat Andrei Novac. În cadrul acestui eveniment vor fi acordate două premii, unul de poezie şi unul de critică literară. Cele două personalităţi culturale care vor fi distinse cu acest premiu au fost alese de către membrii reprezentanţei Gorj a filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. În prima ediţie premiul pentru poezie a fost acordat lui George Stanca în timp ce premiul pentru critică i-a revenit lui Cornel Ungureanu. Cele două premii acordate în acest an, fiecare în valoare de o mie de lei, sunt suportate de către Primăria municipiului Târgu-Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj în timp ce pentru organizare şi-au dat mâna Şcoala Populară de Artă şi Biblioteca Judeţeană Gorj, alături de Andrei Novac. Mâine, oamenii de cultură şi nu numai care l-au cunoscut şi apreciat pe Valentin Taşcu merg la mormântul acestuia de la Tismana.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here