In memoriam Titu Pânişoară

511

Inginerul Titu Pânişoară a plecat dintre noi. Au trecut câteva luni însă resimt în continuare un mare gol sufletesc. Rememorez cu plăcere şi duioşie sentimentul de prietenie, uneori cu nuanţe părinteşti cu care m-a înconjurat. Am avut ocazia să ne cunoaştem şi să colaborăm în pregătirea ciclului de Simpozioane Petre Brâncuşi, a volumelor dedicate acestor evenimente, a lansărilor de carte ce au avut loc. Țin să-i fac un succint portret fără pretenţia de a surprinde toate particularităţile. Păstrez amintiri deosebite, pentru că era o personalitate aparte. Ca aspect, era mereu proaspăt bărbierit, simplu îmbrăcat, dar foarte îngrijit (merit al distinsei sale soţii), de multe ori cu pălăria pusă şugubăţ pe o parte. Era foarte punctual, precis în acţiunile lui, foarte bine organizat. Părea că îşi pregătea cu grijă discuţiile la care trebuia să participe. Era calm, nu s-a arătat niciodată nervos, chiar când avea discuţii în contradictoriu, de fiecare dată argumentele sale erau logice, fără echivoc. Nu s-a arătat niciodata plictisit, părea că avea timp berechet pentru oricine sau orice problemă. Avea darul de a asculta cu atenţie maximă interlocutorii şi am asistat de multe ori la întâlniri ocazionale pe stradă, cu cetăţeni de toate categoriile, de toate profesiunile. Era foarte apreciat şi respectat întrucât, fiind multă vreme în fruntea edililor din municipiul Târgu-Jiu, a avut rezultate remarcabile şi a rămas în memoria concetăţenilor ca un demnitar aflat în slujba oraşului şi a oamenilor, cu o excelentă memorie şi o mare putere de muncă. În pregătirea unor evenimente, bunăoară a ediţiilor Simpozioanelor Petre Brâncuşi, se asigura de acordul factorilor decizionali – Cosiliul local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, personal a domnului inginer Florin Cârciumaru, primarul municipiului, căruia îi mulţumesc şi pe această cale – avea discuţii personale cu cei implicaţi direct, explica detaliat ce trebuie să facă fiecare, iar, mai apoi, urmărea personal realizarea fiecărui punct, astfel încât, acţiunea se desfăşura impecabil, ceea ce constituia marea satisfacţie a sa. Stabilea ordinea comunicărilor, a capitolelor volumelor, a programelor de sală, a culorilor coperţilor, succesiunea pozelor etc. Nici un amănunt nu era neglijat. Ştia să-i salute pe participanţi, pe invitaţi, şi avea grijă să-şi ia rămas bun în condiţii simple, dar protocolare. Subliniez că după pensionare a rămas alături de autorităţile municipale şi judeţene datorită probităţii sale morale, a competenţei, experienţei, a proiectelor personale culturale consistente, unele fiindu-mi familiare.
Important mi se pare că întreaga activitate de după pensionare (această perioadă fiindu-mi mai cunoscută) a fost complet benevolă. Un singur aspect aş dori să mai menţionez. Despre familia sa vorbea puţin, dar glasul său avea nuanţe foarte calde, mai ales când se referea la copii. Pe Doamna Pânişoară am cunoscut-o târziu, la decesul iubitei mele mame, în 2013. Mi-a făcut o impresie deosebită.
Vă felicit, stimată Doamnă Pânişoară că aţi fost atâţia ani alături de o asemenea personalitate, că l-aţi sprijinit, oblojit, mângâiat şi încurajat! Eu şi familia Petre Brâncuşi îi rămânem profund recunoscători inginerului Titu Pânişoară pentru tot ce a făcut pentru a cinsti memoria celui omagiat în aceste simpozioane şi volume. Domnule inginer!
Odihneşte-te în pace, ai lăsat în urmă o operă însemnată care nu se poate uita (şi nu mă refer doar la volumele semnate Titu Pânişoară, ci la întreaga activitate foarte complexă). Sunt convins că Bunul Dumnezeu te va păstra la dreapta Lui şi de acolo, de sus, vei ocroti în continuare activitatea în municipiul Târgu-Jiu, pe diriguitorii locali şi judeţeni ca şi pe locuitorii săi!
Prof. univ. dr. Cristian Brâncuşi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here