În loc de avancronică plastică

487

Tânărul din această imagine, absolvent al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, se numeşte SORIN COVACIU. Oamenii din lumea artelor au mai auzit de acest nume, pentru că, fiind un pasionat pictor amator, a avut curajul, în urmă cu …zece ani (2003), să debuteze cu o expoziţie personală de pictură la Muzeul Judeţean Gorj.

Probabil că aprecierile de atunci, bune sau critice, l-au încurajat în demersul său artistic, dar l-au şi ambiţionat pentru a persista în arta creaţiei plastice.
Numai aşa se explică determinarea lui ca, acum, după 10 ani să aibă curajul să se supună criticilor cunoscători sau mai puţin cunoscători în ale picturii, cu o nouă expoziţie ce este sortită să fie deschisă joi, 30 mai a.c. la ora 18.30 la Muzeul Judeţean Gorj.
Am avut onoarea să fiu primul admirator al celor 30 de lucrări realizate în ulei pe pânză, sau carton, folosindu-se de culori acrilice şi acuarelă. Domeniile de inspiraţie? Peisaje, portrete şi flori.
De ce peisaje?
Pentru că Sorin Covaciu consideră că esenţa peisajului se află în copilăria sa şi în viaţa trăită în satul natal.
De ce Portrete?
Pentru că portretul este o artă rezultată din acel ceva cu care trebuie să te naşti, un spirit de observaţie care îţi dirijează mereu mâna spre a exprima stările şi sentimentele care duc la perfecţiune.
Şi, în sfârşit, de ce flori?
Pentru că, din totdeauna, florile au fost şi sunt elemente simbolistice în pictură exprimând esenţa naturii în cele mai frumoase forme. Un tablou cu flori are un loc aparte în viaţa artelor.
Ca o ultimă concluzie: pictorul Sorin Covaciu prezent pentru a doua oară în public, dă dovadă, prin lucrările sale, de maturitate artistică, iar noua sa expoziţie aduce publicului o latură a muncii artistului în care se simte mistuitoarea flacără a unui spirit creator care caută subiecte cu înfrigurare şi melancolie.
Nicu Gâtan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here