Reprezentanţii Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu -Jiu sunt promotorii unui nou plan de dezvoltare regională.
Aceştia au declarat, într-o conferinţă de presă, că au realizat studii şi proiecte menite să scoată judeţul din criză.
Proiectul a fost prezentat vineri, în cadrul unei întâlniri la care ar fi trebuit să participe politicieni şi reprezentanţi ai instituţiilor locale precum şi ai autorităţilor locale şi judeţene. Oamenii politici au fost, însă, absenţi în mare parte. „Universitatea a elaborat o strategie care trebuie să scoată judeţul nostru din situaţia în care este, în contextul crizei financiare actuale care a cuprins atât marile puteri cât şi state mai mici”, a declarat Liviu Neamţu, purtătorul de cuvânt al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Turismul, o ramură importantă
Strategia propusă de UCB lansează câteva domenii prioritare, cum ar fi agricultura şi dezvoltarea rurală, infrastructura şi, prin rezolvarea acestei probleme, dezvoltarea turismului. De asemenea, Neamţu a mai spus şi că se doreşte readucerea în prim plan a judeţului nostru în ceea ce priveşte realizarea de energie. Potrivit reprezentanţilor UCB, turismul este foarte important şi trebuie să aducă cel puţin 20% din produsul intern brut al judeţului. Prezente la conferinţă, autorităţile locale şi judeţene au ţinut să îşi expună punctul de vedere. Primarul Florin Cârciumaru a declarat, astfel, că era necesară o astfel de strategie atât pentru oraşul Târgu-Jiu cât şi pentru întreg judeţul.
„Politicienii trebuie să facă front comun”
Convins că puterea se află, practic, în mâinile oamenilor de politică, purtătorul de cuvânt al UCB şi-a exprimat nemulţumirea politizării exagerate a oricăror activităţi, în detrimentul scopului real şi anume găsirea şi realizarea de soluţii. „Dacă politicienii nu vor înţelege că trebuie să facă front comun şi să lase la o parte ambiţiile de partid, atunci nu vom ajunge la niciun rezultat”, a completat Liviu Neamţu.
Discuţiile, interesante şi nu prea
Problema şomajului şi a locurilor de muncă a fost şi ea atinsă în discuţiile care au avut loc vineri la Facultatea de Inginerie din cadrul UCB Târgu-Jiu. Prezenţi în sală, unii directori de instituţii dar şi unii politicieni au părut interesaţi de ce se discută, în timp ce alţii, sătui de întâlniri şi discuţii prelungite, aşteptau cu nerăbdare încheierea întâlnirii. Evenimentul a durat mai bine de două ore în care mai multe probleme actuale au fost dezbătute şi redezbătute. Aşteptăm şi noi, cu aceeaşi nerăbdare, concretizarea a măcar câtorva planuri şi strategii.
Dorina Cioplea