În Gorj, Sute de miliarde cheltuite lunar pentru asigurarea pensiilor

330
pensionariNu mai este un secret pentru nimeni faptul că Gorjul este un judeţ de pensionari, însă cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Peste o treime din populaţie a depăşit vârsta de pensionare sau nu mai poate munci.

În evidenţele actuale ale Casei Judeţene de Pensii figurează aproape 100.000 de beneficiari, iar o mare parte dintre aceştia trăiesc cu doar câţiva lei pe lună. Există însă şi norocoşi, care au o pensie cât un salariu de director. Pentru a vizualiza mai bine cam câţi pensionari sunt în judeţul nostru, după cifră, rezultă că sunt tot atât de mulţi cât numărul de locuitori ai municipiului Târgu-Jiu. Cum ar fi să ne imaginăm un oraş a cărui populaţie este în totalitate ieşită la pensie?
Pentru a asigura pensii practic de mizerie, Casa Judeţeană de Pensii în fiecare lună calculează o sumă de sute de miliarde de lei vechi ce se cheltuieşte pentru asigurarea pensiilor.
Aşadar, peste 620 de miliarde de lei vechi sunt cheltuiţi lunar, pentru pensiile gorjenilor. Casa Judeţeană de Pensii virează către beneficiari bani grei, dar suma minimă plătită abia se ridică la 350 de lei. Peste 15.000 dintre cei care figurează în evidenţe au renunţat la locurile de muncă, din cauza invalidităţii, în condiţiile în care punctul de pensie este de 732 de lei.
Cum numărul persoanelor care ies la pensie creşte periodic, funcţionarii Casei se simt sufocaţi de volumul de muncă la care trebuie să facă faţă. Aceştia se plâng de faptul că sunt prea puţini în comparaţie cu alte instituţii publice, iar eventualele disponibilizări ar agrava şi mai mult situaţia.
La cele aproape 100.000 de persoane din evidenţele Casei Judeţene de Pensii Gorj se adaugă şi bătrânii care beneficiază de condiţii speciale, cum sunt foştii angajaţi ai MAI, MAPN, ai serviciilor secrete sau avocaţii.
Mihai DUŢĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here