În Gorj – Sute de bătrâni trăiesc din mila vecinilor

340

02pensionariÎn prezent, în judeţul nostru există nu mai puţin de 892 de pensionari care au venituri de până la 350 lei şi care din a numite motive nu pot primi pensia socială minimă.

Persoanele care nu beneficiază de o pensie ci, de fapt, de o indemnizaţie, care de cele mai multe ori are o valoare absolut mizeră, sunt fie persoane persecutate din motive politice, veterani de râzboi, fie văduve de război sau soţ supravieţuitor. „Noi discutăm despre oameni care nu au niciun venit lunar sau au 84 de lei, 96 de lei sau alte asemenea sume. Cum trăiesc oamenii aceştia? Mulţi sunt bolnavi, la pat”, a povestit generalul Constantin Ispas.
Promisiuni şi bătaie de joc
Autorităţile judeţene promit că se vor ocupa şi de aceste persoane, însă puţine dintre ele mai speră să îşi plece cineva ochii şi asupra lor. Aşa se face că sute de persoane care au ajuns la o vârstă respectabilă nu au nici după ce bea apă, mulţi dintre ei fiind invalizi sau imobilizaţi la pat. Aceştia trăiesc de pe azi pe mâine, din mila vecinilor sau, în cel mai bun caz, ajutaţi de copii. De cele mai multe ori, însă, şi aceştia uită şi le întorc spatele exact când au mai multă nevoie de ei. „Noi facem tot posibilul. Nu ştiam că există şi bătrâni care nu au niciun fel de venit, portiţe legale nu prea am, pentru a-i ajuta, dar vom face tot posibilul, vom vorbi şi cu primarul”, a spus prefectul Liviu Andrei.
Trist, dar adevărat
Statisticile reliefează un aspect dramatic al realităţii, pe care nu foarte multe persoane îl conştientizează. Din păcate, numărul celor care au intrat în etapa a treia a vieţii nu primesc nici un leu pentru a se întreţine materiale. La acest capitol, pensia minimă garantată ar fi un lux pentru ei, însă sunt sute de cazuri în care nu se poate pune problema de aşa ceva. Cum funcţionează statul pentru a-i ajuta pe aceşti bătrâni nu se mai pune în discuţie. Practic nu există un astfel de ajutor. Cum reuşesc aceştia să supravieţuiască ? Răspunsul vine de la sine. Fie se întreţin singuri uitaţi de lume, fie, în cazurile mai norocoase, trăiesc din mila vecinilor. În prezent, în Gorj, există 892 de pensionari cu venituri de până la 350 lei, alţi 14 884 au venituri între 350 şi 400 lei, 9 530 care primesc între 400 şi 500 de lei lunar, iar 10 441 care figurează cu pensii exact cât un salariu minim şi anume între 500 şi 600 de lei pe lună. Alte câteva mii care au venituri de până la o mie de lei pe lună şi în jur de 17 mii de pensionari care primesc venituri de peste o mie de lei. Cei care, însă, nu beneficiază de pensia minimă, care este în valoare de 350 de lei, sunt cei care au, într-adevăr nevoie de ajutor. Aceşti oameni sunt cei mai năpăstuiţi.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here