În Gorj, 16 copii au fost adoptați în acest an

599

Pe parcursul anului trecut, 21 de minori au fost adoptați de familii din județul nostru. Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, de la începutul acestui an până în prezent, 16 copii au fost adoptați, actualmente făcându-se monitorizare post-adopție pentru 51 de familii.

Conform legislaţiei, evaluarea în vederea obţinerii atestatului de familie adoptatoare se desfăşoară pe o perioadă de 120 de zile, fiind analizate atât aspectele materiale ale familiilor, cât şi cele psihologice, la final fiind luată decizia de a acorda sau nu atestatul de adopţie.
Pe parcursul anului 2016, 21 copii au fost adoptați în Gorj, iar în acest an deja au fost adoptați 16 minori. „În 2016, 27 familii au fost atestate să adopte; 21 copii au fost adoptați. În acest an, până în prezent avem 16 copii adoptați; la ora actuală 51 copii se află în perioada de monitorizare post adopție; alți 7 copii sunt adoptabili. De asemenea, 14 minori sunt încredințați în vederea adopției”, a confirmat Zălog Gheorghe Lucian, consilier juridic în cadrul Serviciului adopţii și postadopţii.

Criterii necesare pentru a putea adopta un copil
Conform legislației, criteriul definitoriu pentru clasificarea adopţiei în România îl reprezintă reşedinţa obişnuită. Legea din ţara noastră menţionează faptul că adopţia internă este adopţia în care atât adoptatorul, cât şi adoptatul au reşedinţa obişnuită în România. În cazul adopţiei internaţionale, aceasta este adopţia în care persoana care adoptă şi copilul ce urmează să fie adoptat au reşedinţa obişnuită în state diferite, iar, în urma încuviinţării înfierii, copilul urmează să aibă aceeaşi reşedinţă cu cea a adoptatorului. Cei care pot adopta sunt fie familiile, fie persoanele singure (care nu sunt căsătorite, dar care obţin acordul de a înfia). Persoanele care au prioritate la adopţia copilului sunt, în primul rând, rudele acestuia până la gradul IV. În al doilea rând, au prioritate tutorele, asistentul maternal profesionist, persoana/familia de plasament sau alte persoane care au convieţuit împreună cu copilul o perioadă de minimum şase luni şi faţă de care micuţul manifestă ataşament. În al treilea rând, pot adopta persoanele care au înfiat ulterior fraţi ai copilului.

Cine nu poate adopta?
Conform legislaţiei actuale, cei care nu pot adopta sunt: persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri; persoanele ai căror copii beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care sunt decăzute din drepturile părinteşti; persoanele care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic sau au handicap mintal.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here