
Prin măsuri dispuse în timpul controalelor s-au încasat sume de 592.100 lei din sancţiuni contravenţionale şi 164.570 lei din confiscări de sume şi valorificări de mărfuri. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au înregistrat 22 de infracţiuni, anul acesta prejudiciile estimate se ridică la peste trei milioane de lei, în timp ce la sfârşitul lui 2008 era de aproape două milioane lei. Totodată numărul sesizărilor transmise la Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală au fost 30, mai multe cu 8 faţă de anul trecut.
Tot în ultimele luni s-a realizat şi o creştere a calităţii actelor de control întocmite de către Garda Financiară Gorj, contestaţiile depuse de agenţii economici sancţionaţi fiind de 6 în anul 2009, iar în 2008 numărul acestora ajungea la 10.
Conform statisticilor instituţiei a domeniilor controlate, cele mai mari amenzi şi confiscări dispuse s-au realizat la produsele accizate, în comerţ şi alimentaţie publică, precum şi în industrie şi prestări de servicii. La polul opus se află domeniile masă lemnoasă, deşeuri şi cereale şi panificaţie.
Sesizările venite de la populaţie au fost în număr de 168 şi s-au referit la legalitatea actelor de comerţ, aprovizionarea şi comercializarea mărfurilor fără documente legale de provenienţă, sau la săvârşirea altor infracţiuni de către filiere care acţionează prin folosirea unor firme-fantomă.
Izabella Molnar