În doar două zile/88 de mineri pensionari au cerut recalcularea pensiilor

1259

Mai mulţi pensionari care au lucrat în sistemul minier din judeţul Gorj s-au prezentat încă de vineri la Casa Judeţeană de Pensii pentru a solicita recalcularea pensiilor ca urmare a publicării Legii 155, a cărei aplicabilitate a intrat în vigoare de luni, 25 iulie.

Bani în plus pentru minerii pensionari din judeţul Gorj! Legea 155, prin care se modifică stagiul de cotizare prevăzut în Legea Pensiilor aprobată în anul 2010 a fost publicată, miercurea trecută, în Monitorul Oficial, iar noile reglementări au intrat în vigoare de sâmbătă, respectiv de luni, 25 iulie, adică în prima zi lucrătoare. Beneficiarii noilor prevederi nu au stat prea mult pe gânduri şi s-au postat la rând la ghişeele Casei Judeţene de Pensii Gorj pentru a solicita recalcularea pensiilor.
“Noua lege se aplică începând cu 25 iulie. Încă de vineri am primit 10 cereri pentru recalcularea pensiilor, iar luni numărul de cereri înregistrate a fost de 78. Ne aşteptăm ca beneficiari ai acestei legi care să vină la noi să solicite recalcularea drepturilor de pensie să fie undeva la 200-300 de persoane. Ulterior depunerii cererii, recalcularea se face în 45 de zile, iar drepturile primite de solicitanţi vor fi date cu ziua de 1 ale lunii următoare. Astfel, cei care depun până la sfârşitul acestei luni, vor fi beneficiari începând cu data de 1 august. Nu se dau şi retroactiv aceste drepturi. Dacă vor exista cereri depuse după 1 august pe noua lege, oamenii vor intra în drepturi de la 1 septembrie. De aceste recalculări beneficiază minerii pensionari care au obţinut drepturile de pensie începând cu 1 ianuarie 2011 şi până în prezent”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Facilităţi pentru minerii de subteran
Legea nr. 155/ 2016 prin care se modifică prevederile art.56 şi 57 din Legea nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel că stagiul de cotizare pentru persoanele prevăzute la art. 30, alin. (1) litera a, unde se încadrează şi cei care lucrează în sistemul minier, revine la 20 de ani, a fost pusă în aplicare începând de luni, 25 iulie 2016. Minerii care îşi desfăşoară activitatea în subteran în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună (practic, aceasta este considerată muncă în condiţii speciale) se vor putea pensiona mai repede decât până acum, prevede actul normativ. Concret, stagiul complet de cotizare pentru aceste persoane va fi de 20 de ani (nu de 30 de ani, ca acum), însă numai dacă au muncit cel puţin 20 de ani în condiţiile speciale amintite. “Drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă a solicitantului”, se arată în Legea nr. 155. În cazul minerilor, vârsta standard de pensionare redusă nu poate să fie mai mică de 45 de ani. Persoanele care realizează stagiul complet de cotizare au dreptul să se pensioneze mai devreme pentru limită de vârstă, însă doar dacă au muncit în condiţii mai dificile. De exemplu, este vorba de cei care au lucrat în grupa I de muncă, în condiţii deosebite sau în condiţii speciale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.