În dispreţul constatărilor Curţii de Conturi, Prejudiciu de peste două milioane şi jumătate de lei, în gestiunea Liceului „C. Brâncuşi” din Peştişani

295

Liceul “Constantin Brâncuşi” din Peştişani a fost condus în ultimii ani mai rău ca un aprozar, dovadă sunt constatările din 2009 şi 2010 ale Camerei de Conturi Gorj, dar şi avertismentele auditorilor care nici astăzi nu au fost luate în calcul la justa lor valoare. Mai precis, la controalele în cauză, executate de specialiştii Camera de Conturi Gorj, s-a constat că inventarierea bunurilor instituţiei de învăţământ nu s-a făcut cu anii, iar ce s-a realizat s-a întocmit fără respectarea legislaţiei în vigoare. De aici şi multiplele suspiciuni legate de înstrăinarea bunurilor şcolii în afara instituţiei, fapt generat de o parte a personalului liceului, cu ştiinţa fostei conduceri. Liceul ce poartă numele lui Constantin Brâncuşi a mai fost implicat într-un scandal legat de Campusul Şcolar realizat în incinta unităţii, investiţie nefinalizată nici până acum dar ai cărei protagonişti sunt trimişi în judecată pentru corupţie.

Un raport al Curţii de Conturi a României-Camera de Conturi Gorj, care se întinde pe 5 pagini, fiind datat cu 21 septembrie 2009, face lumină în liceul de la Peştişani, instituţie în jurul căreia au planat nenumărate supoziţii legate de ilegalităţi petrecute dincolo de porţile şcolii. De data aceasta hârtiile vorbesc, mai precis raportul în cauză care relevă că unitatea a fost condusă, cel puţin din punct de vedere contabilicesc, dezastruos. Managerial şi conducerea şcolii se situează pe aceeaşi treaptă cu cei care s-au ocupat de contabilitatea făcută după ureche în cadrul şcolii, vinovaţii fiind de altfel plătiţi din bani publici să fure pe bucăţi unitatea de învăţământ.

Uite inventarierea nu e inventarierea
“În anul 2008, operaţiunea de inventariere a patrimoniului Grupului Şcolar Industrial Peştişani nu a fost organizată şi efectuată corespunzător deoarece prin Decizia n.r7/21.04.2008 ordonatorul de credite a dispus constituirea şi componenţa comisiei pentru inventarierea bunurilor şi perioada de desfăşurare fără a preciza modul de efectuare a inventarierii, gestiunile supuse inventarierii, iar la terminarea inventarierii comisia nu a întocmit procesul verbal cu rezultatele inventarierii”, se arată în constatarea auditorilor.
Mai precis, inventarierea s-a făcut după ureche şi într-o imensă bătaie de joc. “Nu au fost respectate prevederile art.7 din Legea nr. 82/1991 a contabilităţii(..). Echipa de audit estimează că valoarea totală a abaterii menţionate a fost de 2.574.410,88 de lei şi reprezintă totalul soldurilor conturilor ce compun posturile de bilanţ încheiate în 31.12.2008 neinventariate”, se mai arată în constatările auditorilor, lucru faţă de care reprezentanţii şcolii nu pot comenta nimic. Iar lista neregulilor lungă continuă în cuprinsul a câteva pagini.

Ex-directorul Logăscu a luat avertisment
Şi totuşi, chiar şi aşa, a existat însă suficientă largheţe – dacă nu chiar prea multă – din partea organelor de control în cazul celor depistate în contabilitatea “varză” a liceului.
Sub semnătura directorului Camerei de Conturi Gorj, Ion Popescu, directorul liceului ing. Logăscu Constantin a primit o adresă de la instituţia mai sus menţionată şi a înregistrat-o cu nr. 1549, din 26.X.2009, apoi a semnat că „Am luat la cunoştinţă”. Era de fapt un sever avertisment de la Camera de Conturi Gorj.
Prin adresa în cauză, Camera de Conturi transmitea conducerii şcolii să pună, de urgenţă, în execuţie “Decizia nr. 1267/23.10.2009 privind înlăturarea abaterilor de la legalitate şi regularitate constatate şi consemnate în Procesul verbal nr. 1136 din 21.09.2009, încheiat în urma acţiunii de audit financiar asupra controlului anual de execuţie bugetară pe anul 2008”.
Solicitarea nu s-a aplicat asta deşi auditorii au arătat că la forma de învăţământ liceal din Peştişani nu se efectuaseră inventare de peste 25-30 de ani.
“La nivelul Grupului Şcolar Industrial Peştişani, deşi a fost organizată şi se conduce contabilitatea în partidă dublă, datele înregistrate în evidenţa contabilă sintetică nu concordă cu cele înscrise în bilanţul contabil, contul de execuţie, contul de rezultat patrimonial şi balanţa de verificare, nu se conduce balanţa analitică a activelor fixe, stocurilor, furnizorilor, debitorilor. Totodată instituţia nu a putut să pună la dispoziţia echipei de audit, balanţele de verificare şi situaţiile financiare, încheiate la data de 31.12.2008, pentru activitatea finanţată de la bugetul de stat prin IŞJ Gorj”, se mai arată în raport.

Clemenţă pentru pedelişti
Auditorii îi avertizat astfel pe şefii instituţiei să-şi pună la punct şi să facă ordine în propriile hârtii, păsuindu-i până-n toamnă. A fost vorba însă de prea multa clemenţă a Curţii de Conturi pusă în legătură şi cu acea conducerea PDL-istă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, directorul ing. C. Logăscu fiind, pe atunci cu carnet de membru portocaliu, i-a lăsat pe aceştia impasibili.
Culmea este că de atunci trenează până astăzi, ca fiind nerezolvate, atenţionările în timp ce strungurile, frezele, menghinele, cântarele şi altele, deţinute anterior de liceu, au plecat pe căi fără întoarcere. Iar echipa de audit – precizăm că aceste documente există şi la Primăria Peştişani, la auditorul Emil Pătrăşcoiu, ca şi la actualul liceu – a estimat că valoarea totală a abaterii menţionate(ce eufemistic se exprimau la adresa unor furturi şi înstrăinări crase!) a fost de peste 2 milioane şi jumătate de lei şi reprezentau totalul soldurilor conturilor ce compuneau posturile din bilanţul încheiat la 31.12.2008, neinventariate. Oricum, faptele grave nu se prescriu nici după 10 ani!
“În anul 2008, activitatea de control financiar preventiv la nivelul Grupului Şcolar Industrial Peştişani a fost organizată şi s-a exercitat defectuos”, se mai precizează în acelaşi document la finalul căruia inspectorii le impun ca până în noiembrie 2009 reprezentanţii şcolii să rezolve deficienţele constatate. În octombrie 2009, conducerea şcolii nu se conformează şi mai cere o păsuire până pe 22 decembrie 2009, încercând astfel să rezolve iţele unor nereguli crase din contabilitatea liceului.
Ion Predoşanu

O parte dintre informaţiile din materialele emise de Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Gorj, director ec. Ion Popescu, le-am mai amintit altădată. La acea vreme am fost contestat şi ameninţat de contabila liceului, Elisabeta Pigui, cu faptul că voi fi dat în judecată. N-a făcut-o, dar mă uimeşte tupeul cu care le-a spus profesorilor Grupului Şcolar Industrial „C. Brâncuşi” Peştişani, cum se numea la acea dată, neadevărul că m-aş fi dus la ea acasă pentru a-mi cere scuze. Ceea ce este inexact, eu întâlnind-o întâmplător pe, hai să-i zicem strada nu uliţa unde locuieşte, motiv pentru care i-am explicat că am probe la cele scrise şi că o rog să mă acţioneze în judecată dacă doreşte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here