În decembrie, veşti sumbre – Rata şomajului în Gorj va depăşi pragul de 10,6%

381

someriAgenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj faptul că rata şomajului a ajuns la pragul de 10,6%, în condiţiile în care la începutul lunii trecute aceasta era de 10,2%.

Astfel, şi numărul şomerilor care, la acea dată era de 15.060, acum a crescut şi este de 15.861. Mai precis, pe parcursul lunii noiembrie au rămas fără locuri de muncă 800 de gorjeni. Mai rău este faptul că, instituţia vine în continuare cu veşti proaste pentru angajaţii mai multor firme. Astfel, alţi 400 de muncitori îşi vor pierde locurile de muncă până la sfârşitul acestei luni. Dintre aceştia, 80 vor fi angajaţi ai Complexului Energetic Turceni, 178 ai Hidroconstrucţia, 48 de la Forconcid, 34 de le AVI Instant, 32 de la Petromservice, 29 de la Expolig şi alţi 7 angajaţi ai băncii Romexterra.

Totodată, luna ianuarie nu va fi aşa de „aglomerată” din punct de vedere al disponibilizărilor. Un număr de 94 de muncitori ai Socend îşi vor pierde slujbele, iar în februarie alte 104 persoane vor lua calea şomajului. Dintre acestea, 42 vor fi angajaţi ai Petrom şi 60 ai Uzinei Mecanice Sadu.
Cursanţi puţini faţă de şomerii existenţi
„Datorită cursurilor organizate de instituţia noastră pe parcursul anului 2009, numărul şomerilor angajaţi a fost de 419. În prezent, avem în derulare 10 cursuri la care participă 258 de persoane, dintre care 159 sunt şomeri indemnizaţi, 61 neindemnizaţi, 35 de deţinuţi, şi trei persoane care îşi plătesc cursurile”, ne-a declarat Ana-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj. Totodată, în acest an au fost finalizate 47 de cursuri, numărul absolvenţilor ridicându-se la numărul de 1.039 de persoane, cei mai mulţi fiind şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi. În luna decembrie, la sediul din Târgu-Jiu, AJOFM Gorj organizează cursuri de zidar, pietrar şi tencuitor.
Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligate să participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Persoanele îndreptăţite pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here