În câteva zile, stop înscrierilor pentru „Bani de liceu”

847

liceeniTrei zile mai au la dispoziţie liceenii gorjeni care provin din familii cu venituri mici, sub 150 de lei pe membru, pentru a solicita bugetului de stat ajutorul social prin programul „Bani de liceu“.

Data limită până când liceenii se pot înscrie prin depunerea cererilor de obţinere a burselor sociale şi a actelor care fac dovada veniturilor obţinute de familiile beneficiarilor pentru acordarea subvenţiei lunare pe durata anului şcolar 2010 – 2011 este 1 octombrie a.c. Cuantumul sprijinului financiar este în valoare de 180 de lei şi se acordă pe durata cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de sfârşit de cursuri liceale, respectiv bacalaureatul.

Conform Erminei Frunzaru, referent în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj la Compartimentul Reţea Şcolară, la 20 de absenţe nemotivate, bursa luată de liceanul în cauză se sistează: „Ei pot pierde foarte uşor banii dacă nu au prezenţă şcolară. Până la data de 27 octombrie, primăriile trebuie să ne prezinte situaţia anchetelor sociale făcute de ei, iar pe 28 se afişează pe internet listele cu liceenii declaraţi eligibili”.

2.276 de elevi gorjeni au accesat „Bani de liceu”

Cererile trebuie să fie însoţite de adeverinţe eliberate de unităţile de învăţământ în care au studiat anul şcolar trecut, din care să rezulte media generală a anului anterior şi absenţele nemotivate acumulate în acelaşi an. Conform HG nr. 1.095/2007, în cazul unor situaţii speciale privind falsul în declaraţii, comisiile de acordare a sprijinului financiar organizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ au obligaţia să sesizeze inspectoratele de poliţie şi autorităţile administraţiei publice locale, în vederea cercetării şi verificării acestora. Dacă aceste sesizări se verifică, acordarea ajutorului financiar va fi blocată şi vor fi întreprinse demersurile legale pentru recuperarea ajutorului financiar acordat ilegal. În perioada 28 octombrie – 2 noiembrie, se pot depune contestaţiile, iar între 2 şi 6 noiembrie se afişează rezultatele contestaţiilor.

În anul şcolar 2009 – 2010, la nivelul judeţului Gorj, un număr de 2.276 de liceeni au primit ajutorul financiar prin intermediul programului „Bani de liceu”, cinci dintre solicitanţi accesând programul în urma depunerii de contestaţii. Tot în anul şcolar precedent, cele mai multe solicitări de burse sociale „Bani de liceu“ au fost înregistrate la noi în judeţ de la elevii din Novaci (153), Tismana (63), Roşia de Amaradia (69), Colegiul Tehnic Nr. 2 din Târgu-Jiu (116), Turceni (142), Colegiul Tehnic Motru (164), Baia de Fier (93), Liceul „Traian Vuia” Târgu-Jiu (140).

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here