În cadrul unui protest organizat/Salariaţii Penitenciarului Târgu-Jiu au cerut demisia ministrului Justiţiei

672

70 de salariaţi ai Penitenciarului Târgu-Jiu au protestat joi, timp de două, în curtea unităţii. Printre mai multe drepturi strigate, la Târgu-Jiu s-a cerut şi demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pentru incapacitate profesională.

Condiţii de muncă îmbunătăţite, eliminarea inechităţilor salariale, angajarea unui personal suficient pentru restrângerea orelor suplimentare prestate de actualii angajaţi şi demisia Ralucăi Prună! Acestea au fost revendicările scandate, joi, la Târgu-Jiu, în curtea Penitenciarului, de către 70 de salariaţi ai acestei unităţi de detenţie.

“Continuăm acţiunile pe care le-am declanşat în urmă cu două luni, prin care notificam conducerile unităţilor că nu mai suntem de acord să muncim suplimentar în sistemul penitenciar. Acest lucru ca urmare a faptului că nu avem condiţii de muncă, nu avem personal suficient şi suntem trataţi ca o altă categorie de personal decât cea în cadrul căreia ne e locul, în structura de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Continuăm protestele colegilor de luni, de la Penitenciarele Gherla, Giurgiu, Poarta Albă şi vom continua până când ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, şi ministrul Justiţiei, cel care ar trebui să pună în practică şi să fie garantul aplicării legii în România, ne vor trata ca și cetăţeni şi ca salariaţi oneşti, drepţi şi corecţi cum suntem. Nu acceptăm statutul de salariaţi de mâna a doua. Din octombrie, am notificat angajatorul, nu vom fi la serviciu mai mult decât numărul legal de ore pe care trebuie să le facem şi vor fi mari probleme în planificarea personalului, vor trebui să renunţe la foarte multe activităţi, noi obligându-ne doar să asigurăm paza şi siguranţa, dar şi drepturile persoanelor private de libertate. Restul vor trebui să le facă, cu cine vor şi cu cine ştiu”, a declarat Florin Şchiopu, reprezentant al Sindicatului “Solidaritatea” 2004 şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Sindicaliştii ameninţă că protestele vor continua şi în octombrie, numărul extraordinar de mare de ore suplimentare efectuate aducându-i pe aceştia la epuizare şi saturaţie şi lăsându-i fără timp liber. “Protestăm pentru condiţiile de muncă ale lucrătorilor din sistemul penitenciar şi pentru numărul imens de ore suplimentare nerecuperate prin timp liber. Conform legii, aceste ore suplimentare nu se pot plăti, trebuie să fie compensate doar cu timp liber, dar nu avem personal suficient. La ora actuală avem salariaţi, între 0 şi 49, care au făcut până în 80 de ore suplimentare, avem 20 de salariaţi care au făcut peste 120 de ore, avem circa 50 de salariaţi care au ajuns la plafonul maxim de 180 de ore. La noi, la Târgu-Jiu, reuşim să luăm o mare parte timp liber, să compensăm aceste ore suplimentare, dar în postul de pază lucrează cinci oameni la patru posturi de pază. Cerem să ne fie îmbunătăţite condiţiile de muncă, să fie respectate regulamentele de planificare în serviciu ale personalului, să fie angajat personal suficient şi să fie aplicată Ordonanţa 20/2016 şi la nivelul sistemului penitenciar”, a spus şi Marius Măceşanu, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare.

În prezent, Penitenciarul Târgu-Jiu numără 233 de salariaţi. La nivel de ţară, mişcările de protest au demarat încă de la începutul acestei săptămâni, în mai multe unităţi de detenţie.
Izabella Molnar

protest penitenciar (9)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here