În cadrul primei ediţii a Festivalului Piftiilor – Festin tradiţional la Tismana

1747

festivalul raciturilor 009Bucătăria tradiţională gorjenească şi nu numai a fost sărbătorită la Tismana, sâmbătă, în cadrul primei ediţii a Festivalului Răciturilor. Piftiile, după cum spune şi numele evenimentului, au fost vedetele, invitaţii degustând bunătăţile care, iniţial, au fost jurizate şi premiate.

Reprezentanţii mai multor pensiuni din Gorj dar şi din alte judeţe au venit sămbătă la Tismana, la Vila Ursu, pentru a-şi demonstra măiestria în prepararea piftiilor.
Deferitele feluri de răcituri au fost punctuate în cadrul concursului de către un juriu de specialitate. De la festinul pregătit de membrii reţelei ANTREC , nu au lipsit nici sărmăluţele, cxhiar dacă acestea nu au fost vedetele zilei. Cei prezenţi au avut, astfel, ocazia de a se înfrupta din bunătăţi realizate de bucătari din Alba, Mehedinţi, Dolj, Braşov şi, bineînţeles Gorj.
Piftii de peşte şi vase din dovleac
festivalul raciturilor 038Încercând să respecte tradiţia, dar şi să aducă un plus de originalitate, concurenţii au prezentat produsele cum au putut mai bine. Cel mai des întâlnit fel de răcitură a fost cel de porc, dar nu au lipsit nici piftiile de curcan şi, inclusiv, de peşte. Acest din urmă sortiment a atras cel mai mult atenţia, în ciuda faptului că a fost prezentat în vas de sticlă. Ţinând la tradiţie, membrii juriului au apreciat în special prezentările tradiţionale şi folosirea vaselor de lut. Tot pentru un plus de originalitate, reprezentanţii unei pensiuni au adus piftie în coajă de dovleac, aceasta fiind, de asemenea, un element singular în expoziţie.
15 ani de la înfiinţarea ANTREC
Festivalul Răciturilor, aflat la prima ediţie, s-a desfăşurat la o zi de la împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural. Actul constitutiv ANTREC a fost semnat la Bran, pe data de 28 august 1994. Prezentă la Tismana, Maria Stoian, preşedintele de onoare al ANTREC, a ţinut să amintească de momentul constituirii asociaţiei. „Ieri (n.r. 28 august) s-au împlinit 15 ani de la înfiinţarea ANTREC. Pe parcursul celor 15 ani s-a creat festivalul raciturilor 040o reţea de pensiuni turistice şi agroturistice şi am reuşit să promovăm foarte multe zone noi sau să sublinem importanţa unor destinaţii deja cunoscute. ANTREC a fost promotorul multor evenimente care au fost preluate de diverse alte organizaţii sau autorităţi”, a declarat Maria Stoian.
Misiune dificilă pentru juriu
Scopul festivalului a fost acela de a promova valorile naţionale, inclusiv bucătăria, pentru care românii sunt cunoscuţi. Cei care s-au delectat primii cu toate bunătăţile, dar care au avut şi dificila misiune de a alege pe cei mai buni, sunt Simona Chiriac – redactor la o revistă de specialitate, Pompiliu Ciolacu – meşter popular, Adrian Cernitoiu – Gorj Turism, Ileana Coica şi Victor Negomireanu – bucătar specialist. “Sunt foarte bune, sperăm să ia premiul cel mai bun deşi ne va fi foarte greu pentru că, într-adevăr, sunt foarte bune. Avem şi specialiştii noştri şi sperăm să o scoatem la cap aşa cum se cuvine”, declara Pompiliu Ciolacu sâmbătă, în timpul degustării.
festivalul raciturilor 038Trei feluri de piftii au împărţit locul I
Toţi participanţii au primit amintiri din partea organizatorilor. Sponsorii evenimentului au fost „Poiana Negri” şi Vila „Ursu” – Tismana.
Au primit diplome de participare reprezentanţii pensiunilor „La Mitică” – Mehedinţi, „Aurora” din Runcu – Gorj, „Eliodor Popescu” din Ponoare – Mehedinţi, „Steaua Arieşului” din Alba şi „Alex şi Maria” – Cărpiniş – Gorj. Locul III a fost ocupat de pensiunea „Plaiul Castanilor” din Tismana, iar locul II de Vila „Ursu”. Primul loc s-a împărţit la trei, participanţii fiind toţi foarte buni. Astfel, cei mai pricepuţi s-au dovedit a fi bucătarii de la „Lexi Star” Târgu Jiu, Restaurantul „Gorjul” şi ANTREC Braşov.
Mâncare bună şi muzică lăutărească
Atmosfera a fost întreţinută de o formaţie de muzică lăutărească din localitate şi, de asemenea, de Grupul “Tisa”, tot din Tismana, care a prezentat o serie de obiceiuri populare. Acesta este condus de instructorul Maria Corlan Mischie şi face parte din secţia externă Tismana a Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu. Timp de câteva ore bune, toţi cei prezenţi, printre care şi oficialităţi judeţene şi locale, oameni de cultură, meşteri populari, turişti şi reprezentanţi ANTREC, s-au delectat cu bunătăţi gastronomice, au împărţit păreri, şi-au aruncat privirea peste epigramele şi reţetele existente în “Jurnalul de piftii” şi au ascultat muzică lăutărească şi populară.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here