În aproximativ o lună – Muzeul Judeţean, va primi vizitatori

2336

poze 015Amenajarea Muzeului Judeţean Gorj se va finaliza luna viitoare, potrivit spuselor directorului, Dumitru Hortopan. Acesta a declarat că amenajarea unora dintre săli este gata deja şi că mai trebuie făcute unele retuşuri.

Amenajarea, practic de la zero, a sălilor Muzeului Judeţean Gorj a costat, până în prezent, sub 500 de milioane de lei vechi. Începând din noiembrie, când etajul va fi deschis spre vizitare, publicul va putea face o mică trecere prin cele mai importante perioade din istoria omului, începând cu preistoria. Perioada romană, satul românesc, perioada interbelică, zestrea Magherilor, un lagăr din perioada comunistă, toate vor fi puse la dispoziţia vizitatorilor, cu tot cu obiecte reprezentative şi decoruri ce imită perioadele respective.

Manechine din ghips
Pentru peştera din perioada preistorică, Dumitru Hortopan a declarat că va folosi şi manechine. A fost aleasă varianta manechinelor din ghips pentru că sunt mai ieftine şi pentru că nu se pot folosi ce există în comerţ, acestea fiind făcute la comandă. „Vom folosi manechine din ghips, stilizate. Cele din comerţ sunt prea frumoase, nu seamănă cu omul din perioada respectivă. Dăduse cineva ideea să facem manechine din ceară dar ne costau în jur de 80 – 100 de milioane de lei vechi unul”, a spus directorul, în timp ce unul din ghips nu trece de două mii RON. Un alt impediment ar fi fost faptul că, pentru păstrarea manechinelor din ceară trebuie anumite condiţii climaterice, asigurarea acestora însemnând, de asemenea, bani în plus.
Lagăr politic în muzeu
Într-una din încăperi a fost recreată inclusiv atmosfera unui lagăr politic. „Nu ştiam cum arăta gardul unui lagăr, credeam că era doar sârmă ghimpată şi atât, dar am aflat, cu această ocazie, cât de durabil erau construite”, a mărturisit Hortopan. Şansele de a trece de un astfel de gard erau aproape de zero şi chiar dacă cineva reuşea, paza, asigurată din tot felul de foişoare şi cabine, era una foarte eficientă. Şi în această zonă vor fi folosite manechine, pentru a reprezenta deţinuţii. Din 1 octombrie, uşile muzeului se vor deschide pentru vizitatori, sălile fiind pregătite să îşi primească oaspeţii. „Vom da drumul la vizitatori din 1 octombrie. Va fi numai bine pentru că, între timp, vor începe şi copiii şcoala şi vor putea veni organizat să viziteze”, a mai spus Dumitru Hortopan.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here