În 2011 România va semna un nou acord cu FMI

362

traian_basescuPreşedintele Traian Băsescu a declarat, în Parlament, că, în 2011, România va semna un nou acord cu FMI, precizând că, deşi statul român vrea, nimeni nu îl împrumută acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

Nimeni în momentul de faţă nu împrumută România pe termen lung, din cauza deficitelor structurale”, a afirmat şeful statului. El a precizat că România are „probleme uriaşe să contracteze împrumuturi cu scadenţa la trei ani”. „România ar vrea, dar, datorită dezechilibrelor macroeconomice, nimeni nu o împrumută pe termen lung”, a subliniat preşedintele Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în plen, că statul român nu îşi mai poate permite să plătească salarii pentru funcţionari incompetenţi şi bolnavi închipuiţi şi nici ajutoare sociale celor care pot munci, dar nu vor.

”Trebuie să regândim şi rolul statului în economie pentru viitor. Trebuie să privatizăm societăţile care nu sunt performante de ani de zile şi cărora statul le plăteşte pierderile şi ineficienţa pe considerente de cele mai multe ori politice”, a afirmat Traian Băsescu. Preşedintele a mai afirmat că este necesară atragerea investitorilor şi a capitalului privat, în parteneriat cu cel public, pentru marile proiecte de infrastructură şi energie, întrucât statul nu are resursele necesare finanţării priorităţilor din aceste domenii. El a adăugat că este necesară şi dezvoltarea pieţei de capital. Şeful statului a mai apreciat că bugetul anului 2011 trebuie să reflecte o prioritizare a investiţiilor, în condiţiile în care în momentul de faţă sunt deschise 46.000 obiective de investiţii. Preşedintele a reiterat că până la sfârşitul anului trebuie pus la dispoziţia cetăţenilor şi a firmelor un sistem informatic care să diminueze contactul direct cu instituţiile şi funcţionarii.

Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here