În 2010, proiecte noi doar pentru dezvoltatorii cu fonduri proprii

384
cladiri-birouri2Singurii dezvoltatori care vor începe proiecte noi anul viitor vor fi cei care au surse de finanţare proprii şi contracte de preînchiriere, astfel că oferta se va reduce în 2010 şi 2011 faţă de 2009, estimează consultanţii imobiliari, care văd o revenire a pieţei din semestrul doi al anului viitor.

„Oferta se va reduce considerabil în 2010-2011 şi ar putea să se situeze sub cererea retailerilor, mai ales în 2011. Probabil că vor fi lansate şi proiecte noi de centre comerciale, dar ne aşteptăm ca acestea să fie deschise începând cu 2012”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Jibril Semour, şeful departamentului de retail în cadrul Jones Lang LaSalle România (JLL). Aceeaşi evoluţie este prognozată şi de consultanţii de pe segmentul spaţiilor de birouri. „Sunt foarte puţini dezvoltatori care vor începe proiecte noi – doar cei care se bazează pe private equity (capital privat – n.r.) sau pe contracte prelease (de preînchiriere -n.r.). Dezvoltatorii care au proiecte în execuţie vor încerca să finalizeze aceste proiecte, existând şi proiecte ale căror lucrări vor fi puse on-hold”, a explicat Marius Scuta, şeful departamentului birouri al JLL.
În opinia sa, cererea pe acest segment, care s-a redus dramatic în 2009, nu va înregistra o îmbunătăţire în 2010, în condiţiile în care singurele solicitări active vor rămane cele care urmăresc găsirea unor spaţii mai mici sau mai ieftine decât condiţiile existente. De asemenea, consultantul JLL estimează o reducere a chiriilor în 2010 de cel puţin 10 – 15%, având în vedere dimensiunea redusă a cererii.
Totodată, analiştii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox susţin că cele mai tranzacţionate spaţii anul viitor vor fi proiectele deja existente, în condiţiile în care în ultimul an şi jumătate potenţialii chiriaşi sau cumpărători au devenit extrem de sceptici faţă de investiţiile „pe hârtie”.
Selecţie după Mediafax, realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here