În 13 septembrie, Marşul Culturii trece prin Târgu-Jiu

433

Picture 066Poetul şi scriitorul Laurian Stănchescu nu se dezminte. A iniţiat mai multe proiecte culturale cu mare impact naţional şi european sub formă de marşuri.

Mai noul proiect a trecut, cu faima sa, nu doar graniţele ţării ci şi Oceanul Atlantic, fiind monitorizat de celebra CNN:

-Cum va venit ideea acestui marş cultural şi ce este el maestre Laurian Stănchescu?

-M-am gândit ca la un act extrem de cultură. Vom merge zilnic câte 40-50 de kilometri pe jos, cu plecarea din Bucureşti, şi vom ajunge la Sarmisegetuza Regia. Vor participa toţi aceia care doresc şi îi aştept să mă contacteze la numărul de mobil: 0729-556.238. Am putea afirma că Marşul Culturii este un marş al morţii şi al vieţii pentru că îl dedic bebeluşilor morţi de la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti, cât şi bebeluşilor de la aceeaşi maternitate care au trecut prin moarte şi au rămas vii.

-Ideea este salutară şi cred că va avea un impact extraordinar asupra conştiinţelor concetăţenilor noştri în aceste timpuri grele pentru ţară.

-Eu asociez această imagine cu soarta României de astăzi – care este jumătate moartă, jumătate vie în speranţa şi credinţa că acest Marş al Culturii – unic în istoria universală – să fie o piatră vie de temelie la renaşterea acestui popor atât de bătut de soartă, cât şi de oamenii care fac parte din destinul ei. Iar sfârşitul acestui Marş al Culturii este la Sarmisegetuza Regia pentru că, din primăvara viitoare – am iniţiat un marş istoric şi cultural şi anume Marşul Dacilor. Cu plecarea din cetatea sacră a Daciei – Sarmisegetuza Regia – până la Columna lui Traian, de la Roma, bineînţeles, tot pe jos. Vom duce dacilor încremeniţi de istorie pe această Columnă pământ dacic şi spirit românesc.

-Aţi vorbit cu multă lume, cu mulţi amici şi cu membrii ai Uniunii Scriitorilor. Cine participă şi cine poate veni?

-Cei mai mulţi au primit ideea cu înţelegere şi atâta tot, alţi colegi au fost încântaţi dar drumul li s-a părut prea lung şi prea departe de orice fel de credinţă. Vom pleca pe 8 septembrie, din Bucureşti, de Sfânta Marie Mică, cum i se mai spune la noi în Gorj sărbătorii Naşterii Fecioarei Maria. Vor fi parteneri Academia Română, prin acceptul preşedintelui acad. Ionel Haiduc, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţilor din România – ANOSR, preşedinte Gabriela Dascălu – şi domnul Mihai Maghiaru, preşedintele Asociaţiei Românilor din Australia, iar ziarul „Gorjeanul” şi Antena 1 Târgu-Jiu sunt ca parteneri media. Academia Română, Mihai Maghiaru şi CNN au răspuns mesajelor noastre, ne-au felicitat şi ne asigură de largul lor concurs.

-Din România, primăriile de pe traseul Bucureşti-Chitila, Titu, Găieşti, Piteşti, Curtea de Argeş, Horezu, Târgu-Jiu, Bumbeşti-Jiu, Mănăstirea Lainici, Petroşani, Haţeg, Călan, Sarmisegetuza Regia v-au răspuns?

-Încă nu, dar mai au timp s-o facă şi aşteptăm mesajele lor de răspuns.

-Până acum, aţi avut un dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Care-s rezultatele?

-Incredibile! Am vorbit cu domnia sa şi numai după două-trei minute s-a dovedit extrem de înţelegător. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că au renunţat vreo câţiva scriitori şi îl am alături pe omul minunat care este Domnul Preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Imediat a preluat ideea unui spectacol în aer liber la Târgu-Jiu, pe strada Victoriei, cu implicarea tuturor instituţiilor de cultură şi artă ale judeţului Gorj. Toate sub coordonarea distinsei doamne Adina Andriţoiu.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here