Imprimeria franceză, suspectată că a dat mită pentru contracte în România

371
pasaportJustiţia franceză a demarat o anchetă în cazul Imprimeriei Naţionale, care fabrică paşapoarte biometrice, suspectată că a oferit mită în valoare de sute de mii de euro pentru a obţine pieţe de desfacere în România, Georgia, Siria şi Senegal, informează Le Parisien, în ediţia electronică.

Judecătorul de instrucţie urmează să lanseze mai multe comisii rogatorii internaţionale, după ce, la începutul verii, procurorul general a deschis o anchetă judiciară pentru „coruperea agentului public străin, abuzuri de bunuri sociale şi ascunderea de abuzuri legate de bunuri sociale”.
Cazul a dus deja la demisia fostului preşedinte al companiei deţinute de statul francez, Loic de la Cochetiere fiind înlocuit la sfârşitul lunii iunie de Didier Trutt, un fost angajat al companiei Thomson. Anchetatorii au efectuat percheziţii la sediul societăţii, în birourile mai multor directori, precum şi la domiciliul altor patru presupuşi intermediari.
Dosarul intervine în contextul în care Imprimeria Naţională, care îşi concentrează activitatea, începând de la mijlocul anilor ’90, pe documentele securizate, în special paşapoarte biometrice, trece de mai mulţi ani prin dificultăţi financiare şi conflicte sociale. Mai mult, Curtea de Conturi a denunţat „gestiunea dezastruoasă” a statului, iar Imprimeria Naţională a fost constrânsă să cedeze mai multe din complexele sale istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here