Importul de vinuri a scăzut în primele 5 luni ale anului cu 72%

569
Importul de vinuri a scăzut în primele cinci luni ale anului cu circa 72% faţă de perioada similară din 2008, de la 164.193 hl la 47.560 hl, în timp ce exporturile pentru acest segment s-au diminuat cu 11%, de la 60.053 hl la 53.409 hl, a anunţat Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Potrivit PNVV, principalele pieţe de destinaţie pentru vinul românesc sunt Germania, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Federaţia Rusă, Regatul Unit al Marii Britanii, Italia, China şi SUA.

De asemenea, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului estimează că, în acest an, producţia autohtonă de vinuri se va ridica la şase milioane hectolitri de vin, peste media ultimilor ani cu 5-10%. În ceea ce priveşte valoarea pieţei autohtone de vin, reprezentanţii patronatului preconizează pentru anul în curs suma de 450 milioane de euro, similară anului 2007.
Potrivit datelor furnizate de PNVV, producţia medie pentru principalii jucători de pe piaţa autohtonă va avea în acest an o valoare cuprinsă între 5,5 tone/ha şi 12 tone/ha, în funcţie de regiunea din care se vor recolta strugurii.
Directorul executiv ONIV, Petre Mocanu, declara pentru NewsIn la începutul lunii aprilie că producţia naţională de vin se va ridica în 2009 la şase milioane de hectolitri, obţinută dintr-o cantitate de 900 mii de tone de struguri, în creştere faţă de anul trecut, când s-au produs 5,3 milioane de hectolitri, din 894 mii de tone de struguri. Patronatul Naţional al Viei şi Vinului anunţa recent că piaţa autohtonă a vinurilor a scăzut în semestrul I din acest an cu 5-30%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul crizei şi reorientării consumatorilor de la segmentul premium la segmentul mediu.Conform datelor MAPDR, producţia naţională de vin s-a ridicat în anul 2008 la un volum de 5.369.000 hectolitri.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here