Importanţa vitaminei B6 în echilibrul hormonal

2093
nuciEste cunoscută pentru echilibrarea secreţiilor hormonale la femei şi pentru îmbunătăţirea sistemului imunitar şi cardiovascular.
Fiind implicată în mai mult de 60 de procese ale corpului, de la dezvoltarea fetusului în uter până la dezvoltarea globulelor roşii din sânge şi a acidului gastric, vitamina B6 este foarte importantă datorită multitudinii de sarcini pe care le are.

Statistici recente consideră că una din zece femei nu consumă doza zilnică recomandată (10 mg pe zi). Unii experţi cred că 25 mg pe zi de vitamina B6 ar fi cantitatea optimă pentru a simţi adevăratele beneficii ale vitaminei B6. Deşi o deficienţă severă este rară, o doză mică de vitamina B6 se manifestă prin iritabilitate, depresie, insomnie, nervozitate, muşcarea buzelor şi trosnirea degetelor. Un nivel scăzut de vitamina B6 are legătură cu creşterea cantităţii de homocisteine, substanţe care cresc riscul bolilor cardiovasculare. În plus, anumite medicamente precum anticoncepţionalele şi alcoolul cresc nevoia corpului pentru vitamina B6.

Stresul. Împreună cu celelalte vitamine B, vitamina B6 este binecunoscută datorită rolului sau în menţinerea sănătoasă a sistemului nervos.
Sindromul premenstrual (SPM). Vitamina B6 ajută împotriva durerilor menstruale. Studiile au arătat că 45% dintre femeile cu SPM au observat, în urma administrării de vitamina B6, o reducere importantă a durerilor de sâni, reţinerii apei, a poftei de dulciuri. Se consideră a fi eficientă combinaţia 50 mg de vitamina B6 cu 200 mg de magneziu, deoarece magneziul are rolul de a realiza o bună asimilare a vitaminei B6 în organism.
Sarcina. S-a arătat că 30 mg de vitamina B6 ajută la combaterea greţurilor din timpul sarcinii, vitamina B6 fiind esenţială în creşterea normală a fetusului. Deci este important ca femeile însărcinate să-şi administreze necesarul de vitamina B6.
Imunitate. Dintre vitaminele B, vitamina B6 este probabil cea mai importantă pentru sistemul imunitar. Lipsa ei are legătură cu descreşterea numărului şi activităţii limfocitelor (globulelor albe) implicate în lupta cu viruşii şi bacteriile. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă consideră că această vitamină stopează dezvoltarea celulelor canceroase.
Doza recomandată
Iniţial se consideră că administrarea dozelor de vitamina B6 ar trebui să fie supravegheată de un medic. 10 mg se consideră a fi limita de siguranţă; doze mai mari ar putea duce la tremuratul orezmâinilor şi ameţeli. Alţi nutriţionişti consideră că această recomandare a fost făcută în urma unor calcule îndoielnice şi spun că femeile care au luat doze de peste 100 mg/zi mai mulţi ani la rând nu au prezentat efecte adverse. Cu toate acestea este mai bine să cereţi sfatul unui medic dacă sunteţi îngrijorate şi să încetaţi imediat consumul de vitamina B6 dacă aţi observat că vă tremură mâinile sau picioarele.
La fel ca toate vitaminele, dozele excesive de B6 luate într-o perioadă de timp pot fi dăunătoare. Vitamina B6 este contraindicată în boala Parkinson deoarece are efecte asupra medicaţiei specifice.
Cel mai eficient este ca vitaminele B să fie luate ca supliment de multivitamine deoarece acestea lucrează mai bine în echipă. Acest complex va conţine toate sau aproape toate vitaminele B în cantităţi apropiate. Vitamina B6 are nevoie de vitamina B2 pentru a fi activată şi de asemenea lucrează bine în prezenţa zincului şi magneziului. În loc să luaţi toate aceste vitamine separat mai bine luaţi un complex de multivitamine şi minerale.
Alimentele care conţin însă cele mai mari cantităţi din această substanţă nutritivă sunt:
– Ouăle,
– Spanacul
– Morcovii
– Mazărea
– Seminţe de floarea soarelui
– Germeni de grâu
– Nuci
– Linte
– Peşte
– Orez
– Banane
– Ton
– Pui
– Avocado
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here