Idei de afaceri – Cultura de ricin

5846

În perioada fostului regim, suprafețe întinse de teren erau ocupate de culturile de ricin, o plantă despre care abia se mai auzea în ultimii ani. Cu doi ani în urmă, un fermier din județul Cluj a avut inspirata idee de a investi într-o asemenea cultură, pentru început, doar pe 1 hectar și nu s-a înșelat. Investiția inițială îi aduce acum câștiguri substanțiale, suprafețele cultivate au fost extinse, iar piața de desfacere nu reprezintă, nici o problemă. Pentru un fermier gorjean, afacerea cu ricin ar putea deveni o afacere de succes, în condițiile în care deține un teren arabil și este dispus să investească o sumă convenabilă pentru înființarea plantației. Prima etapă o constituie pregătirea terenului, respectiv arătură la 30-35 cm. și discuire, operațiuni ce se execută până în luna mai. Lucrările se execută, de preferință mecanizat și coincid cu cele necesare înființării unei plantații de porumb. Pentru înființarea unui hectar de plantație de ricin sunt necesare 35 kg. de sămânță, între rânduri se va asigura distanța de 75 cm. iar între plante, 25 cm. Sămânța se procură de la firme specializate, fiind preferate soiurile românești Teleorman, Cristian, Rivlas, Dragon.
Un amănunt foarte important este faptul că, pentru culturile de ricin, sunt pretabile majoritatea tipurilor de teren existente în țară și că, plantația nu necesită fertilizare și irigare. Când plantele au deja 4-6 frunze, se execută operațiunea manuală de cărnire, se rup mugurii fără a se afecta frunzele. La fel ca la porumb, se efectuează 2-3 prașili mecanice sau manuale, una după răsărirea plantelor și altele după ce plantele ating 15-20 cm. Ricinul se recoltează începând cu finele lunii august și în timpul toamnei, în funcție de aspectul plantei și al ciorchinelui, care trebuie să aibă culoarea brună iar învelișul semințelor să fie uscat. Producția medie trebuie să atingă în jur de 1 800 kg./hectar urmând a fi furnizată contractorilor din industria farmaceutică, alimentară sau cosmetică. Cheltuielile pentru înființarea plantației (acte firmă, lucrări, sămânță) se ridică la aproximativ 30 000 de lei. Din vânzarea a 1 800 kg de semințe de ricin cu 100 de lei pentru un kilogram, se obține un venit brut de cca. 180 000 de lei, din care, scăzând cheltuielile și obligațiile față de stat, rămân în jur de 125 000 de lei, sumă deloc neglijabilă.
Înființarea unei plantații de ricin cu eforturi financiare minime în condițiile unei piețe interesate și a lipsei concurenței, poate constitui, pentru un investitor, o alegere fericită.
A.Pop

11 COMENTARII

  1. Toate bune si frumoase pana la faza cu comercializarea ptr simplu motiv ca nu o sa ai unde sa-l valorifici.Tipic romanesc trebuie sa te descurci singur ptr ca nu exista piata de desfacere !!

  2. Infiintarea culturii nu este greoaie, ci recoltarea si decapsularea reprezinta o problema.De pe 2 ha nu poti recolta si decapsula manual.Cei care spun ca da, atunci mint.

  3. Buna seara, si eu sunt interesat de aceasta cultura de ricin si de piata de deafacere( exista cineva sau undeva unde se vinde aceasta productie)

  4. Buna seara! Vreau sa înființez incultura de ricin pe o suprafață de doua ha la Tulcea.intrebarea e unde s-au cine cumpără producția rezultata ! Va mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here