Hugo Chavez anunţă „îngheţarea relaţiilor” cu Columbia

696
Hugo-ChavezPreşedintele venezuelean, Hugo Chavez, a anunţat „îngheţarea relaţiilor” cu Columbia şi a cerut rechemarea ambasadorului la Bogota, după publicarea unei serii de declaraţii privind legăturile dintre autorităţile de la Caracas şi mişcarea de gherilă columbiană FARC.
„În faţa acestei noi agresiuni a guvernului columbian, am cerut rechemarea ambasadorului nostru la Bogota şi a personalului diplomatic. Vom îngheţa relaţiile cu Columbia”, a spus Chavez, într-o intervenţie la televiziunea oficială venezueleană.
„Acest guvern al ruşinii este condus de persoane iresponsabile”, a adăugat el.

Autorităţile de la Bogota au anunţat descoperirea unor arme de producţie suedeză, cumpărate de membrii grupării de gherilă FARC în Venezuela, iar Suedia a cerut explicaţii guvernului de la Caracas. Presa columbiană a relatat că armamentul a fost descoperit în iulie 2008, iar originea armelor a fost stabilită în baza numerelor de serie.
Relaţiile dintre Columbia şi Venezuela sunt tensionate de aproape un an şi jumătate, în urma unei crize diplomatice care părea încheiată. La 1 martie 2008, armata columbiană a atacat o tabără FARC aflată pe teritoriul Ecuadorului, acţiune care a determinat ruperea relaţiilor diplomatice dintre Columbia şi Ecuador, urmată de o măsură similară din partea Venezuelei. Ulterior, liderii celor două ţări au participat, în iulie 2008, la un summit, urmat de alte două întâlniri.
Columbia a anunţat, la 15 iulie, un acord de principiu cu Statele Unite, care permite armatei americane să utilizeze, în operaţiuni antidrog, cel puţin trei baze situate pe teritoriul columbian. Anunţul a tensionat din nou relaţiile dintre Columbia şi Venezuela, Chavez acuzând SUA că încearcă să invadeze ţara sa şi anunţând că „va revizui” relaţiile cu Columbia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here