Hobiţa lui Brâncuşi, promovată de biciclişti!

313

Acţiune inedită de promovare a lui Brâncuşi, dar şi a localităţii sale natale. Aproape 100 de biciclişti din Târgu Jiu au participat miercuri după-amiază la o cursă care a pornit de la casa natală a artistului şi s-a sfârşit în centrul municipiului. Traseul a refăcut, e drept, pe două roţi, drumul pe care, în urmă cu mai bine de un secol, mergea pe jos, spre Paris, cel ce avea să devină părintele sculpturii moderne.

“Drumul lui Brâncuşi” reprezintă un traseu de vreo 25 de km care presupune nu doar şoasea asfaltată în linie dreaptă, ci şi pante pe care bicicliştii au trebuit să le parcurgă în mers. Coasta de la Cantonul Bâlţii i-a solicitat cel mai mult pe participanţii la inedita cursă, plecarea lor din Hobiţa fiind remarcată de tot satul. Puţini dintre localnici ştiau ce caută atât de mulţi biciclişti la Casa Memorială, cei mai mulţi mirându-se că au apărut dintr-o dată atâţia musafiri neaşteptaţi. “Sunt mulţi, dar e frumos dacă au venit până aici. Au fost la Brâncuşi? E bine dacă au mers la casa lui. E foarte bine, să vadă şi ei unde s-a născut Brâncuşi al nostru şi de unde a pornit pe jos când a plecat în lume”, spunea, mândru de satul în care locuieşte, un bărbat din Hobiţa.
Cursa nu i-a avut ca participanţi doar pe biciclişti de până în 50 de ani, ci şi copii de 9 sau 10 ani, care au ajuns la linia de sosire, adică în centrul municipiului, fără nicio problemă. Raluca Dragotă, una dintre fetele care au pedalat la una cu adulţii a recunoscut că i-a fost mai greu la coaste, dar, în rest, are suficientă experienţă cât să parcurgă drumul respectiv fără probleme. “E bine şi e frumos, mai ales acum la final de vacanţă. La urcare pe coaste a fost un pic mai greu, dar în rest a fost bine”, a spus aceasta. De altfel, toţi participanţii au fost încântaţi de faptul că li s-a oferit posibilitatea de a parcurge acest traseu în mod organizat. Mulţi dintre ei dau ture cu bicicleta chiar şi în localităţi din afara judeţului, dar fac asta pe cont propriu, nu într-un cadru organizat, ca acum. “Extraordinar de frumos, nu avem nimic de reproşat organizatorilor. Este un drum frumos, o localitate de start cu rezonanţă pentru oricine, iar traseul e nemaipomenit. Mai vrem”, a spus unul dintre participanţi. Cursa respectivă este o parte din programul mai amplu pe care autorităţile l-au denumit “Săptămâna Turismului Gorjean”, Consiliul Judeţean fiind cel care a iniţiat seria respectivă de manifestări. Vicepreşedintele Ciprian Florescu a fost prezent la startul care s-a dat la Hobiţa pentru participanţii la cursă, acesta menţionând că, astfel, autorităţile judeţene doresc să evidenţieze pentru turişti faptul că “Drumul lui Brâncuşi” există şi există în Gorj, nu la Paris sau altundeva. Preşedintele Ion Călinoiu a fost cel care i-a aşteptat pe biciclişti la sosirea în centrul oraşului, împreună cu echipa de la Salvamont Gorj, care i-a asistat pe participanţi pe tot parcursul cursei. Şeful CJ Gorj a menţionat cu această ocazie că, pentru ediţia de anul viitor, are de gând să promoveze un proiect nou, un nou “Drum al lui Brâncuşi”, dar unul care să se întindă de la Hobiţa la Paris, nu doar până la Târgu Jiu. Acum rămâne de văzut şi dacă există amatori pentru o astfel de cursă, precum şi cine şi cum suportă costurile. Ideea a fost însă bine primită de participanţii la actuala cursă, Călinoiu primind aplauze pentru propunerea sa. În schimb, acesta a oferit diplome de participare şi medalii pentru fiecare biciclist care a dat la pedale între Hobiţa şi Târgu Jiu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here